Nieuws/Buitenland
1462447932
Buitenland

Voor eerst sinds moord op journalist weer Turkse buitenlandminister in Riyad

Kroonprins Mohammed bin Salman al-Saud.

Kroonprins Mohammed bin Salman al-Saud.

RIYAD - Voor het eerst sinds de moord op een Saudische journalist in een Saudisch consulaat in Istanbul is een Turkse buitenlandminister in Saudi-Arabië op bezoek gegaan. Jamal Khashoggi werd begin oktober 2018 vermoord door een Saudisch doodseskader dat waarschijnlijk in opdracht handelde van de feitelijke machthebber in Riyad, kroonprins Mohammed bin Salman al-Saud. In Turkije zijn 26 Saudi's aangeklaagd in een proces dat afgelopen zomer in Istanbul is begonnen.

Kroonprins Mohammed bin Salman al-Saud.

Kroonprins Mohammed bin Salman al-Saud.

Minister Mavlüt Cavusoglu is de eerste Turkse topdiplomaat die het koninkrijk sinds 2017 aandoet. Hij vertrekt dinsdag weer en ontmoet onder anderen zijn Saudische collega Faisal bin Farhan al-Saud. De twee bespreken onder meer "de aanvallen op de al-Aqsamoskee in Jeruzalem en de vervolging van het Palestijnse volk".

Turkije en Saudi-Arabië hebben niet alleen wrijvingen over de moord op Khashoggi. Ze staan al geruime tijd tegen over elkaar in regionale conflicten zoals in de strijd in Syrië en in Libië. Eind vorig jaar werd bekendgemaakt dat de twee de wederzijdse betrekkingen willen gaan verbeteren. Turkije heeft nauwelijks nog bondgenoten over in het Midden-Oosten en heeft pas de relatie weer de diplomatieke betrekkingen met Egypte aangehaald. President Erdogan is een fel tegenstander van de autoritaire Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi.

Cavusoglu en Farhan al-Saud bespreken waarschijnlijk ook de recente toenadering tussen Saudi-Arabië en aartsrivaal Iran dat aan Turkije grenst.