Nieuws/Binnenland
1462527852
Binnenland

Hoofdofficier Centrale Verwerking OM vertrekt

UTRECHT - De hoofdofficier van justitie van het parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM) legt per direct zijn functie neer. Charles Wiegant trad september vorig jaar in dienst bij het expertisecentrum over verkeer en vervoer van het OM.

Wiegant gaf aan dat hij in een dynamiek terechtgekomen was waarin hij „niet naar vermogen heeft kunnen handelen.” „Dit heeft geleid tot spanningen binnen het managementteam die de doorontwikkeling van het parket in de weg staan. Daarom neem ik mijn verantwoordelijkheid.”

Volgens NRC Handelsblad heeft het vertrek van de hoofdofficier te maken met klachten van verscheidene medewerkers over „ongewenste omgangsvormen”, maar het OM neemt afstand van dat bericht.

Het College van procureurs-generaal zegt de beslissing van Wiegant te respecteren. Er komt zo snel mogelijk een waarnemend hoofdofficier. Wiegant is door het College gevraagd om naast de kwartiermakers van de opsporingsdiensten vanuit het OM kwartiermaker te worden van het nieuw op te richten landelijk Multidisciplinair Interventie Team (MIT) Ondermijning.

Het rommelt al enige tijd binnen het OM. Eerder dit jaar verscheen het rapport van de commissie-Fokkens, die een reeks interne perikelen in de hogere regionen van het OM onderzocht. Aanleiding was een verzwegen liefdesaffaire tussen de twee voormalig hoofdofficieren Marc van Nimwegen (parket Rotterdam) en Marianne Bloos (functioneel parket). Deze zomer werd bekend dat er onderzoek komt naar mogelijk strafbaar handelen van de twee.