Nieuws/Binnenland
1464180
Binnenland

Kabinet wil eind aan facturenwirwar in de zorg

Den Haag - Het kabinet gaat gemeenten en zorginstellingen dwingen om de door velen verafschuwde bureaucratische wirwar aan facturen en contracten de kop in te drukken.

Veel zorginstellingen worden tureluurs van de contracten die ze afsluiten met gemeenten, omdat ze onderling vaak sterk van elkaar verschillen. Datzelfde geldt voor de facturen die naar gemeenten moeten worden verstuurd. Het papierwerk is voor veel instellingen zo complex, dat er extra mensen voor moeten worden ingehuurd. Het betekent dat er geld vloeit naar bureaucratie, terwijl dat eigenlijk naar de zorg voor mensen zou moeten gaan.

Het vorige kabinet wilde al een einde maken aan deze praktijken. Aanvankelijk was dat vrijblijvend. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) stuurt nu een wet. Het plan dwingt gemeenten en zorginstellingen om straks alleen nog maar standaard facturen en contracten te gebruiken. Het moet de administratieve lastendruk voor de aanbieders van jeugdhulp en Wmo-hulp sterk verminderen.

Hetzelfde plan regelt dat de minister van Volksgezondheid samenwerking tussen gemeenten kan afdwingen als dat onverhoopt misgaat. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als gemeenten mot krijgen over goede specialistische jeugdhulp in de regio.