Nieuws/Buitenland
1464347935
Buitenland

Arts die vergiftigde Navalny behandelde vermist na jachtpartij

Aleksandr Murakhovksky is vermist.

Aleksandr Murakhovksky is vermist.

OMSK - De arts die de Russische oppositieleider Aleksej Navalny behandelde na diens vergiftiging is vermist. Aleksandr Murakhovksky keerde vrijdag niet terug van een jachtpartij, zo meldt persbureau Reuters op basis van politiebronnen. Er is een zoekactie begonnen.

Aleksandr Murakhovksky is vermist.

Aleksandr Murakhovksky is vermist.

Enkele maanden geleden gaf Murakhovsky nog leiding aan het ziekenhuis in Omsk waar Navalny binnen werd gebracht toen hij eind augustus onwel werd op een vlucht van Tomsk naar Moskou. Het ziekenhuis stelde dat Navalny niet was vergiftigd en dat er geen sporen van het zenuwgas novitsjok gevonden werden. Hij constateerde problemen met de stofwisseling. De chef-arts vertraagde ook de overbrenging van Navalny naar een ziekenhuis in Berlijn.

Na langdurige onderhandelingen werd Navalny toch overgebracht naar Duitsland en behandeld in een ziekenhuis in Berlijn. Volgens tests daar was hij wel degelijk vergiftigd. Het Kremlin heeft herhaaldelijk gezegd niet achter de vergiftiging van Navalny te zitten. In november werd de dokter gepromoveerd tot gezondheidsminister van de regio Siberië. Maar waarschijnlijk was hij wel degelijk op de hoogte van de vergiftiging.

Eerder dit jaar stierven al twee specialisten die zich vorig jaar augustus in het ziekenhuis in het West-Siberische Omsk met Navalny bezighielden.

Volgens de politie verliet Murakhovsky een jachthut in de bossen rond Omsk met zijn terreinwagen. Sindsdien heeft niemand meer iets van hem vernomen. Er wordt gezocht met drones, helikopters en mensen op de grond.

Volgens Westerse bronnen zat de Russische geheime dienst FSB achter de vergiftiging van de inmiddels vastgezette Navalny.

De twee andere dokters die Navalny behandelden, stierven in februari en maart. De ene specialist kreeg op 55-jarige leeftijd een hartaanval, de 63-jarige collega stierf aan een beroerte.