1464432
Binnenland

Nederlander kent Duitse winterbandregels niet

DEN HAAG - Verreweg de meeste Nederlanders (87 procent) weten niet dat Duitsland vanaf 1 januari de regels voor het gebruik van winterbanden aanscherpt. Wie niet met de juiste banden over de Duitse wegen rijdt, riskeert een boete van minimaal 60 euro. Daarvoor waarschuwt de BOVAG.

Vanaf komend jaar volstaat het symbool de aanduiding M+S (modder en sneeuw) niet meer als kwalificatie voor een winterband, maar is het zogenoemde sneeuwvlokjessymbool (alpine) verplicht op winterbanden.

Bovag adviseert Nederlandse wintersporters die richting de Alpen trekken om te zorgen voor winter- of vierseizoenenbanden met minimaal 4 millimeter profiel „én met het sneeuwvlokjessymbool, zodat tijdens de complete reis overal aan de wet voldaan kan worden”, aldus de brancheorganisatie.

Voor het gebruik van banden die alleen M+S markering hebben bestaat wel een overgangsregeling, weet de ANWB. De banden mogen nog tot 30 september 2024 gebruikt worden, mits zij voor 31 december 2017 zijn geproduceerd. „Let bij het kopen van nieuwe banden dus vooral goed op de productiedatum van de band”, zo luidt het advies van de ANWB.