Nieuws/Binnenland
1464624
Binnenland

Verdachte gijzeling Den Helder overmeesterd

Getuige gijzeling: ’Ik dacht: oh jee, aanslag, bom?!’

DEN HELDER - Op de kade bij de veerboot van TESO in Den Helder is lange tijd een gijzeling aan de gang geweest. Een Portugees sprekende vrouw hield een andere vrouw met een mes gegijzeld, maar is inmiddels overmeesterd. Zij wordt meegenomen naar het politiebureau. Het slachtoffer is niet gewond geraakt. Getuigen zeggen dat ze aanvankelijk dachten aan een aanslag.

De politie heeft, behalve veel agenten, ook een onderhandelaar gestuurd én een tolk die Portugees spreekt. „Het ging om een hevig geëmotioneerde dame”, aldus een woordvoerder. De onderhandelaars probeerden de vrouw ’rustig te krijgen’ en de gijzeling te stoppen. Aanvankelijk lukte het niet om te communiceren in het Engels. Vandaar de tolk.

Wat de beweegredenen van de vrouw zijn geweest, is nog niet bekend. „Dat zal uit verhoor duidelijk moeten worden”, aldus de politie.

’Ik dacht: aanslag?’

Ooggetuigen hebben gemengde reacties. Een meneer vertelt hoe hij meteen werd opgevangen en tegengehouden door iemand van de organisatie. „We moesten uit de buurt blijven. Ik dacht: oh jee, een aanslag? Een bom? Dat was gelukkig niet het geval.”

Heilien bleef rustig. „Wat ik ervan mee kreeg? Niets. Het is in goede banen geleid. Zoiets kan overal gebeuren. Ja, ik ben redelijk nuchter. Gelukkig gebeurde het niet op de boot, met allemaal mensen eromheen. Dan kun je geen kant op.”

Eerste beelden

Op sociale media zijn beelden opgedoken van de gijzeling. Het lijkt erop alsof de vrouw in het Engels onder meer iets over de politie schreeuwt.

Hulpdiensten rukten massaal uit. Brandweer en ambulances kwamen ter plaatse en ook een traumahelikopter werd opgeroepen. „Mocht er wat gebeuren, dan staan we klaar”, zei een politiewoordvoerder aanvankelijk tegen De Telegraaf.

Verkeer heeft problemen

„Blijf uit de buurt en geef hulpdiensten de ruimte”, zo waarschuwde de brandweer. De veerboot heeft lange tijd niet gevaren, maar inmiddels is de dienstregeling weer opgepakt.

Ondertussen heeft het verkeer grote problemen ondervonden van de gijzeling.

Aanvankelijk schreven regionale media dat de gijzeling op een veerboot zou zijn, maar de politie stelt dat het op de kade is gebeurd. Omstanders bevestigen dat.

De gijzeling is aan de gang bij de veerboot op het Havenplein.

De gijzeling is aan de gang bij de veerboot op het Havenplein.

Bent of was u getuige van de gijzeling? Dan komen we graag met u in contact. Stuur een mail met uw vermelding van uw naam en telefoonnummer naar redactie-i@telegraaf.nl.