Nieuws/Buitenland
1464631747
Buitenland

Zorgen rond ziektegevallen in Noordrijn-Westfalen bij NL’se grens

LIVE - Coronacrisis: ’forse toename’ besmettingen Frankrijk

Amsterdam - UPDATE 20:34 uur - Het aantal mensen in de Duitse regio Heinsberg (Noordrijn-Westfalen) dat het nieuwe coronavirus blijkt te hebben, is opgelopen naar 20. De regio grenst aan de provincie Limburg. De autoriteiten hebben donderdagavond melding gemaakt van veertien nieuwe besmettingen. In Italië is het dodental opgelopen tot zeventien. Ook in Frankrijk is sprake van een ’forse toename’ van het aantal corona-patiënten. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

 • In de Britse regio Noord-Ierland is voor het eerst vastgesteld dat iemand is besmet met het coronavirus.
 • 14 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, die grenst aan Nederland. Het totaal mensen met corona in de regio Heinsberg is daarmee opgelopen naar 20.
 • Frankrijk meldt verdubbeling coronagevallen
 • 17 coronadoden in Italië
 • Eerste besmetting gemeld in Israël
 • Twee nieuwe gevallen coronavirus in Verenigd Koninkrijk
 • Aantal besmettingen Iran naar 106
 • Japan sluit alle lagere en middelbare scholen
 • IOC-lid oppert jaar uitstel bij annuleren Olympische Spelen
 • Drie nieuwe besmettingen in het Duitse Gangelt net over de grens met Sittard
 • Eerste besmetting in Denemarken
 • Eerste besmetting in Estland
 • Eerste niet herleidbare coronageval in VS
 • Saoedi-Arabië weert pelgrims

Dodental in Italië: 17

Het aantal doden in Italië door het coronavirus is opgelopen naar zeventien.

In het land zijn tot nu toe ruim 650 besmettingen vastgesteld, vooral in de regio’s Lombardije en Veneto.

Bloeddonoren

Mensen die in door het coronavirus getroffen regio’s in Noord-Italië zijn geweest, mogen in Vlaanderen 28 dagen geen bloed doneren. Het Vlaamse Rode Kruis heeft dit bekendgemaakt. Het gaat om de regio’s Emilia Romagna, Lombardije, Piemonte en Veneto.

Het Rode Kruis hanteert een uitstelbeleid voor donoren die de afgelopen maanden op reis buiten België gingen. Afhankelijk van waar ze verbleven, mogen donoren een bepaalde tijd geen bloed doneren.

’Forse toename’ corona-gevallen Frankrijk

Het aantal mensen bij wie in Frankrijk is vastgesteld dat ze het nieuwe coronavirus hebben, is meer dan verdubbeld. De Franse minister van Volksgezondheid maakte donderdag melding van 38 besmettingen, tegenover achttien op woensdag.

Minister Olivier Véran zegt dat mensen zijn geïdentificeerd die in contact stonden met mensen die eerder al waren besmet. Dat verklaart volgens hem de „forse toename” van het aantal coronabesmettingen dat wordt ontdekt.

Twee van de 38 besmette personen zijn inmiddels al overleden. Twaalf mensen zijn genezen en 24 patiënten liggen nog in het ziekenhuis.

Carnaval

In de loop van donderdag verwachten de autoriteiten de uitslagen van testen van mensen die in contact zijn geweest met de 47-jarige man uit Gangelt en zijn 46-jarige vrouw, bij wie de besmetting het eerst geconstateerd werd. Volgens Duitse media is de man een makelaar, zijn vrouw werkte bij een kinderdagopvang vlakbij de Limburgse grens. Besmettingsgevaar lopen onder meer de kinderen van het echtpaar, de 65 kinderen van het dagverblijf, en tientallen mensen die deelnamen aan de carnavalsviering.

De ongeveer 300 deelnemers aan een carnavalsbijeenkomst op 15 februari in Gangelt, vlakbij Schinveld, moeten tot zondag in quarantaine. Voor zover bekend heeft iedereen die deelnam aan de bijeenkomst zich gemeld bij de Duitse gezondheidsdiensten. Ook medewerkers en kinderen van een kinderopvang in Gangelt waar de vrouw met het virus werkt, moeten voor de zekerheid thuis blijven.

De mensen mogen hun huis helemaal niet verlaten. Vrienden en buren, bij wie geen besmettingsgevaar is, moeten de boodschappen halen en die dan voor de deur neerzetten, zodat ze geen direct contact hebben met elkaar.

Op Duitse sociale media maken mensen verwijten aan het met het coronavirus besmette echtpaar uit Gangelt, vlak over de Nederlandse grens bij Schinveld. Hen wordt verweten dat ze mee hebben gedaan aan de carnavalsviering. Bestuurder Stephan Pusch van de regio Heinsberg roept mensen in een donderdag verspreide videoboodschap op te stoppen met dit soort verwijten en liever medegevoel te tonen.

Geen controles bij grenzen EU-landen

Controles bij de grenzen tussen EU-landen om de uitbraak van het nieuwe coronavirus onder controle te krijgen zijn niet aan de orde. Geen enkele lidstaat heeft de intentie om dat te doen, is de uitkomst van overleg tussen vertegenwoordigers van de lidstaten, het EU-grensagentschap Frontex en de Europese Commissie. Mensen die uit getroffen gebieden komen krijgen wel te maken met versterkte controles.

De nationale grens- en gezondheidsautoriteiten blijven in nauw contact en moeten maatregelen coördineren, zo werd afgesproken. De Europese Commissie blijft ondertussen „op alle fronten” werken om de zich uitbreidende uitbraak in Europa het hoofd te bieden.

Het Europese centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en de Wereldgezondheidsorganisatie zijn sinds woensdag in Italië, waar 400 besmettingen zijn vastgesteld. Zij beschouwen de maatregelen tegen verdere verspreiding die daar zijn getroffen als belangrijk.

De ECDC maakt met een team van zestig experts en wetenschappers dagelijks een nieuwe inschatting van de risico’s en neemt daarin de bevindingen uit Italië mee. De kans op een uitbraak als in Italië in andere Europese landen blijft volgens het agentschap matig tot hoog.

Het al dan niet afgelasten van evenementen is een bevoegdheid van lidstaten. Het is niet de taak van de Europese Commissie om hier aanbevelingen over te geven, zei een woordvoerster.

Israël

Het coronavirus heeft ook Israël bereikt. Het werd vastgesteld bij een man die eerder deze week was teruggekeerd uit Italië. Dat meldde de krant Haaretz donderdag.

De man is inmiddels in quarantaine geplaatst. De besmetting is vastgesteld een dag nadat het Israëlische ministerie van Volksgezondheid de bevolking had opgeroepen niet naar Italië te reizen vanwege de uitbraak van het virus daar.

Buitenlanders die vanuit Italië naar Israël reizen komen het land niet meer in. Dat liet het ministerie van Binnenlandse Zaken weten. Er was al een inreisverbod voor niet-Israëliërs vanuit enkele Aziatische landen zoals China, Japan en Zuid-Korea.

Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk is bij nog twee mensen het coronavirus vastgesteld. Daarmee komt het aantal besmettingen in het land op vijftien.

De nieuwe patiënten hebben het virus volgens de gezondheidsdienst NHS opgelopen in Tenerife en Italië. Een patiënt is overgebracht naar een gespecialiseerd ziekenhuis in Liverpool en de andere naar een ziekenhuis in Londen.

In het Verenigd Koninkrijk is nog niemand overleden aan het nieuwe coronavirus. Acht van de vijftien patiënten zijn hersteld.

Denemarken

De Deense autoriteiten melden voor het eerst een besmettingsgeval van het nieuwe coronavirus in het Noord-Europese land. Het gaat volgens de gezondheidsautoriteit van het land om een man die terugkeerde van een skivakantie in Noord-Italië.

Eerste besmetting in Estland

Een eerste besmetting met het coronavirus is vastgesteld in Estland. Het Russische persbureau TASS meldde dat donderdag op basis van uitspraken van de minister van Sociale Zaken van het EU-land.

Volgens minister Tanel Kiik gaat het om een inwoner van Estland van Iraanse afkomst. De man was onlangs uit Iran teruggekeerd.

En ook in Noord-Ierland

In de Britse regio Noord-Ierland is voor het eerst vastgesteld dat iemand is besmet met het coronavirus. Het gaat volgens de plaatselijke autoriteiten om iemand die eerder in Noord-Italië was en via Dublin zou zijn gereisd, bericht de BBC.

De patiënt zou een huisarts hebben gebeld en zichzelf hebben geïsoleerd. Uit een eerste test bleek dat sprake was van een coronabesmetting. Een laboratorium in Engeland moet dat nog verifiëren.

Verenigde Staten

In Californië is voor het eerst een besmettingsgeval van het nieuwe coronavirus ontdekt dat niet te herleiden is naar eerdere besmettingen in het land. De patiënt lijkt niet in China te zijn geweest en is ook niet in contact geweest met iemand anders waarbij het coronavirus is vastgesteld.

De Verenigde Staten hebben de sancties tegen Iran versoepeld om humanitaire hulp toe te staan. Via Zwitserland kunnen nu medicijnen, eten en andere belangrijke goederen worden geleverd.

Iran is hard getroffen door het coronavirus. Dat is bij 245 mensen in het land vastgesteld. 26 patiënten, meer dan 10 procent, zijn door het virus overleden.

Onder de doden zijn drie hoge bestuurders. Donderdag overleed een van de vele Iraanse vicepresidenten aan de gevolgen van het longvirus. Het gaat om vicepresident voor Vrouwen- en Familiezaken Masoumeh Ebtekar. Eerder bezweken al twee hooggeplaatste ambtenaren.

Japan sluit scholen

De Japanse regering sluit tijdelijk alle lagere en middelbare scholen vanaf maandag. Dat maakte premier Shinzo Abe maakte donderdag bekend.

Tot donderdag waren 894 besmettingen in Japan vastgesteld. Het grootste deel daarvan, 705, betreft passagiers en bemanningsleden van het cruiseschip Diamond Princess. Zeven mensen bezweken aan de gevolgen daarvan.

171 nieuwe besmettingen in Zuid-Korea

In Zuid-Korea zijn 171 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zegt het ministerie van Gezondheidszorg tegen persbureau Yonhap. Het totale aantal besmettingen in dat land komt nu op 1766.

Eerder donderdag meldde Zuid-Korea al 334 nieuwe gevallen. Het ministerie maakt geen melding van nieuwe sterfgevallen, dat aantal staat nog op twaalf.

De Verenigde Staten en Zuid-Korea hebben een militaire oefening afgelast, vanwege de virusuitbraak. In Zuid-Korea zijn na China de meeste mensen besmet met het longvirus.

Aantal virusdoden China daalt

Het coronavirus heeft woensdag in China aan nog 29 mensen het leven gekost, meldden de gezondheidsautoriteiten. Dat is het laagste aantal sterfgevallen in ruim drie weken tijd en 23 minder doden dan een dag eerder.

Het aantal nieuwe besmettingen nam in een dag met 433 patiënten toe. Het gros daarvan werd vastgesteld in de centraal-Chinese provincie Hubei, waar het virus voor het eerst opdook.

Op het vasteland van China zijn volgens de gezondheidsautoriteiten nu 78.497 besmet. De uitbraak heeft daar inmiddels aan 2744 mensen het leven gekost.

Pelgrims geweerd in Saoedi-Arabië

In Saoedi-Arabië worden pelgrims voorlopig geweerd vanwege corona, meldt het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

De bedevaartstocht, de zogeheten umrah, trekt maandelijks tienduizenden moslims naar Mekka. Behalve pelgrims ontzegt Saoedi-Arabië voorlopig ook de toegang aan reizigers uit landen waar het virus is opgedoken die het koninkrijk als toerist willen bezoeken. Er zijn geen besmettingsgevallen van het virus bekend in het land.