Nieuws/Binnenland
1466070150
Binnenland

Sint-sfeer slechts lokaal wat grimmig

Politieagenten in de haven van Scheveningen voor de intocht van Sinterklaas.

Politieagenten in de haven van Scheveningen voor de intocht van Sinterklaas.

LEEUWARDEN - Het Sinterklaasfeest is in veruit de meeste steden rustig verlopen. Er was de nodige politie op de been, maar van grote protesten was geen sprake. Alleen in Leeuwarden, Groningen en Den Haag was de sfeer op enkele plekken soms wat grimmiger. In totaal zijn tijdens de landelijke intocht twaalf mensen opgepakt

Politieagenten in de haven van Scheveningen voor de intocht van Sinterklaas.

Politieagenten in de haven van Scheveningen voor de intocht van Sinterklaas.

In Emmen besloot de burgemeester op het laatste moment de route van de intocht iets te verleggen. Aanhoudingen waren er in Eindhoven en Apeldoorn, waar demonstranten zich niet hielden aan de vantevoren bekend gemaakte regels voor toegestane protesten voor en tegen Zwarte Piet.

In Leeuwarden stond een handvol demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in een speciaal vak, met daarbuiten voorstanders van Zwarte Piet die tegen ze schreeuwden. De politie was in groten getale aanwezig om de rust te bewaren. De politie hield een aantal mensen tegen die met 'verkeerde intenties' naar het plein wilden gaan. Maar er werd niemand gearresteerd.

Op de Koekamp in Den Haag stonden demonstranten met spandoeken met daarop leuzen tegen Zwarte Piet. Een groepje inwoners scheldt op hun beurt de tegenstanders uit. Voorstanders van Zwarte Piet deelden eerder in de Hofstad juist knuffelberen uit als vreedzaam protest.

In Den Haag heeft een groepje leden van de motorclub Untouchables beertjes uitgedeeld.

In Den Haag heeft een groepje leden van de motorclub Untouchables beertjes uitgedeeld.

Het ging om een groepje leden van de motorclub Untouchables, die zich met zwart geschminkte gezichten tussen het feest mengden. De gratis beertjes kwamen uit een restpartij van een inzamelactie van Ado-voetbalfans. Zij gooien op bezoek in de Kuip traditioneel knuffels vanaf de tweede ring in het vak met patiëntjes van het Sophia Kinderziekenhuis. Over de actie zeiden de Zwarte Piet-aanhangers: „het is een kinderfeest. Ja toch?”

KZOP zag ervan af om in Eindhoven te demonstreren, en ook Pegida (voor Zwarte Piet) haakte af. Kick Out Zwarte Piet (KOZP) ging in zes steden de straat op „voor een inclusief sinterklaasfeest zonder racisme.” Dat waren Den Haag, Alkmaar, Groningen, Dordrecht, Leeuwarden en Nijmegen. De demonstraties in Eindhoven en Hoorn gingen niet door omdat deze gemeenten hebben aangegeven in 2020 ’zwarte piet-vrij’ te zijn.

Edwin Wagensveld wordt aangehouden in Apeldoorn.

Edwin Wagensveld wordt aangehouden in Apeldoorn.

In Apeldoorn werd Pegida-voorman Edwin Wagensveld, die voorstander is van Zwarte Piet, samen met enkele aanhangers aangehouden door de politie. Hij was verkleed als Zwarte Piet en deelde met medestanders pepernoten uit bij de Onze Lieve Vrouwekerk. De politie greep in toen hij journalisten te woord wilde staan en de demonstranten niet naar het hun toegewezen vak wilden gaan, zegt een politiewoordvoerster.

In Dordrecht stonden ongeveer twintig KOZP-aanhangers in hun demonstratievak. De teksten op de spandoeken waren mild van toon, met onder meer: ’Feest voor ieder kind’.

ME-busjes

In Leeuwarden reageerde het publiek soms hoofdschuddend op de enorme politie-inzet. Mensen die foto’s maakten van de KOZP-demonstranten moesten zich van de politie identificeren. Het vak stond dichter op de intocht van vorig jaar. In het centrum was redelijk veel beveiliging en politie, ook met ME-busjes.

In Leeuwarden staan ongeveer twintig KOZP’ers in hun vak

In Leeuwarden staan ongeveer twintig KOZP’ers in hun vak

In Nijmegen demonstreerden ongeveer honderd tegenstanders. Bij het demonstratievak stonden mensen van Amnesty International te kijken of het recht op demonstreren werd gefaciliteerd. Waarnemers waren ook aanwezig in Dordrecht, Den Haag, Alkmaar, en Groningen.

In Groningen stond een handvol mensen in het ’voor-vak’. Ook hier waren veel politiemensen, ook te paard. In Eindhoven werden twee personen opgepakt, maar het feest verliep volgens de politie in goede sfeer.

Posters

Bij het ochtendgloren bleken zowel in Den Haag als Leeuwarden posters te zijn opgehangen met een pro-zwartepietboodschap. In Den Haag stond erop: ’Den Haag (hartje) Zwarte Piet, niet van zeurpieten’, met een gefotoshopte afbeelding van Kick Out Zwarte Piet-kopstuk Jerry Afriyie in een pietenpak.

De posters in Leeuwarden, ondertekend door ’de Blokkeerpieten’, toonden een tekening van Sinterklaas met het gezicht van Hitler en een hakenkruis op de mijter, voorzien van de tekst ’Ús Pyt bliuwt swart, ús mienskip wit. Wy dogge it foar de bern’ (’Onze Piet blijft zwart, onze gemeenschap wit. We doen het voor de kinderen’).

In Den Haag werden de posters weggehaald met hulp van winkeliers, inwoners en gemeente. De politie in Leeuwarden meldde dat ze onderzoek doet naar de herkomst van de beledigende pamfletten en vraagt getuigen zich te melden.