Nieuws/Binnenland
1466403381
Binnenland

’Onderzoekers Universiteit Maastricht in opspraak’

De universiteit begint een feitenonderzoek.

De universiteit begint een feitenonderzoek.

MAASTRICHT - Twee onderzoekers van de Universiteit Maastricht hebben een bedrijf van de universiteit jarenlang gebruikt om zichzelf te verrijken. Ze deden waardevolle patenten en antilichamen gratis over aan hun eigen ondernemingen. Een onderzoeker ontving ruim zeventigduizend euro aan illegale betalingen van een farmaciebedrijf. Een inmiddels gepensioneerd biochemicus sluisde een waardevol patent naar zichzelf, en ontving een bonus van een half miljoen euro.

De universiteit begint een feitenonderzoek.

De universiteit begint een feitenonderzoek.

De fraude rond het bedrijf VitaK werd al in 2008 ontdekt, maar toegedekt door het universiteitsbestuur waardoor de commerciële activiteiten konden worden voortgezet en een van de onderzoekers in 2018 kon worden benoemd tot hoogleraar. Dat blijkt uit interne documenten en e-mails in handen van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, die in samenwerking met dagblad De Limburger mede voor De Groene Amsterdammer zijn onderzocht.

De onderzoekers willen geen commentaar of toelichting geven op de affaire. Ze verwijzen daarvoor naar de universiteit. Jan Cobbenhagen, die tot 2016 directeur was van de Universiteit Maastricht Holding die ondernemende wetenschappers begeleidt, noemt de patentdeal en fraude ‘een stommiteit’ die ‘niet de schoonheidsprijs verdient’. Maar de universiteit was volgens hem slechts aandeelhouder op afstand en ‘hield een vinger aan de pols, niet de handen aan het roer’.

Naar aanleiding van de publicatie van Investico, de Limburger en De Groene Amsterdammer, is inmiddels wel een feitenonderzoek begonnen, laat een woordvoerder van de Universiteit Maastricht weten.