Nieuws/Binnenland
146650241
Binnenland

OM: ’Ook geldboete voor lekkende oud-wethouder'

Jos van Son

Jos van Son

DEN BOSCH - Ook oud-wethouder Jos van Son moet als het aan Justitie ligt een geldboete van duizend euro betalen vanwege het vermeend lekken van vertrouwelijke informatie rondom de burgemeestersbenoeming in Den Bosch. Dat is de strafeis die het OM maandagmiddag bekendmaakte.

Jos van Son

Jos van Son

Van Son erkende in de rechtszaal informatie over de beoogde nieuwe burgemeester te hebben gedeeld met collega-wethouders. Dat deed hij tijdens een ‘regulier wethoudersoverleg’. „Aan het einde van de bijeenkomst werd gevraagd: wie wordt de nieuwe burgemeester van Den Bosch?”, aldus Van Son. „Ik heb toen verteld dat ik van (raadslid red.) Sjef Van Creij hoorde dat het Jan Hamming wordt. Ik vond dat ik het moest delen. Wetende dat dit in de beslotenheid van het wethoudersoverleg was, heb ik het kenbaar gemaakt.” Het OM is van mening dat Van Son deze informatie niet op deze manier had mogen delen. „Van Son wist dat hij geheime informatie ontving. Het betreft vertrouwelijke informatie”, aldus een van de twee de officieren van justitie.

Van Son kwam in juli 2017 ter ore dat Jan Hamming de topkandidaat als nieuwe burgemeester van Den Bosch was. Deze informatie zegt hij te hebben gekregen van raadslid Van Creij, die deel uitmaakte van een vertrouwenscommissie waarbinnen de burgemeestersbenoeming van de Brabantse hoofdstad besproken werd. Hamming stond als nummer één op het wensenlijstje, Jack Mikkers op twee. Uiteindelijk bedankte Hamming en werd Mikkers de burgemeester van Den Bosch.

Deze geheime informatie kwam op 12 juli 2017 naar buiten toen het Brabants Dagblad meldde wie had gesolliciteerd naar de burgemeestersfunctie. De Rijksrecherche begon na een aangifte van de Brabantse Commissaris van de Koning Wim van de Donk een onderzoek naar het lek. De namen van Van Son en Van Creij kwamen al gauw bovendrijven in dit onderzoek.

Van Son hekelt de onderzoeksmethoden die zijn toegepast, liet de inmiddels gepensioneerde Brabander in de rechtszaal weten. „Mijn gevoelens en ervaringen laten zich niet zomaar weglakken. De sfeer was eng, denigrerend en intimiderend”, zei Van Son over de verhoren.

Maandagochtend eiste Justitie ook al een geldboete van duizend euro tegen het Bossche raadslid Van Creij, die in de rechtbank ontkende informatie over de burgemeestersbenoeming te hebben gelekt aan Van Son.

Onze verslaggever Joris van Duin is aanwezig bij de rechtszaak in Den Bosch.