Nieuws/Binnenland
1467139
Binnenland

Insiya moet terug

DEN HAAG - De ontvoerde peuter Insiya (3) moet terug naar Nederland. De Haagse rechtbank heeft vanmiddag de onmiddellijke terugkeer van Insiya bevolen. Er hoeft volgens de Haagse rechtbank niet te worden gewacht op een hoger beroep. De beslissing is onmiddellijk uitvoerbaar.

Alle kosten die met de terugkeer zijn gemoeid, zijn voor rekening van de ontvoerende vader van Insiya.

De moeder van de ontvoerde peuter Insiya kan nu met een iets beter gevoel de kerst in. „Ik ben heel erg blij”, aldus Insiya’s moeder Nadia. „Natuurlijk moet de beslissing nu nog worden uitgevoerd, maar het is een hele belangrijke uitspraak. Eindelijk heeft de rechter onomstotelijk vastgesteld dat Insiya is ontvoerd, onrechtmatig in India wordt vastgehouden en terug moet.”

De rechtbank bepaalde vanmiddag ook de rechtsbevoegdheid van de Nederlandse rechter ten opzichte van de rechtbank in India. Volgens de rechtbank geldt de Sharia-rechtspraak waarop vader Shehzad Hemani zich na de ontvoering op beriep niet. De beschikking van de Haagse rechtbank wordt nu met spoed naar de centrale autoriteit (CA) van het ministerie van Justitie en Veiligheid gezonden. Dit justitieorgaan is verantwoordelijk voor de uitvoering van het vonnis.

„Ik hoop dat de Nederlandse ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken nu wel gewoon hun werk doen en in actie komen”, aldus moeder Nadia, die afgelopen week nog felle kritiek leverde op het ministerie. Volgens Nadia wordt haar veel beloofd, maar laat de uitvoering van de beloftes te wensen over.

Peuter Insiya is al vijftien maanden in India, na door een groep kidnappers in opdracht van haar vader met geweld uit het huis van haar oma te zijn ontvoerd. De mededaders werden gearresteerd en staan volgend jaar terecht, maar de vader - een steenrijke Indier, - verblijft in Mumbai en wordt tot op heden niet uitgeleverd.