Nieuws/Binnenland
1467677
Binnenland

Kabinet spreekt van 'genocide' door IS

Den Haag - De terroristische organisaties IS heeft zich volgens het Nederlandse kabinet „hoogstwaarschijnlijk schuldig gemaakt aan genocide en misdrijven tegen de menselijkheid.” Dat schrijft minister Zijlstra (Buitenlandse Zaken) in reactie op Kamervragen.

Het kabinet „is van oordeel dat voldoende feiten zijn vastgesteld” voor die conclusie. „Daarmee lijkt Nederland binnen de Raad van Europa het enige land te zijn dat een zo vergaande vaststelling heeft gedaan ten aanzien van de wandaden van IS”, aldus Zijlstra.

In ieder geval CDA-Kamerlid Omtzigt had hiernaar gevraagd. Hij vindt dat Europese landen meer actie moeten ondernemen tegenover burgers die deelnamen aan wat ook in zijn ogen genocide is. De CDA’er wijst er in dat verband op dat recente aanslagen in Europa zijn gepleegd door terugkeerders van de strijd.

De genocide conventie uit 1948 verplicht landen genocide te stoppen wanneer die zich voordoet. Omtzigt wil nu van het kabinet weten wat er gaat gebeuren met de 300 Nederlandse ISIS-strijders, waarvan er reeds tientallen zijn teruggekeerd. „Zij waren dus lid van een organisatie die genocide pleegde”, benadrukt hij.