Nieuws/Binnenland

Café-eigenaren in Barcelona dolblij met ’De Dikke’

Vincent en Eric delen prijzengeld ’El Gordo’ met personeel

Door Onze correspondent

Op loterijwinst moet gedronken worden, vindt Gandom Garusi.

Op loterijwinst moet gedronken worden, vindt Gandom Garusi.

eigen foto

BARCELONA - ’De Dikke’ wordt hij genoemd, de Spaanse kerstloterij met een vracht aan prijzen. Vrijdag won het personeel van café Amarre 69 van de Nederlandse Vincent en Eric van Leeuwen uit Barcelona een ’decimo’ (een tiende) van een derde prijs: 50.000 euro. Veertien dolblije personeelsleden delen mee in de prijs en vieren dit dansend op hun terras.

Op loterijwinst moet gedronken worden, vindt Gandom Garusi.

Op loterijwinst moet gedronken worden, vindt Gandom Garusi.

eigen foto

„Ik hoorde het vrijdagochtend”, zegt Gandom Garusi (24) die Spaanse is, maar goed Nederlands spreekt omdat ze als au pair in Nederland werkte en daar haar studie International Business Management deed. Ze werkt sinds twee maanden in Amarre en is nu dolgelukkig. „We hadden een soort supriseavond voor Kerst. Dat was al heel gezellig. Het was wel laat geworden. Iedereen lag dus nog op bed, toen we een appje van een medewerker kregen dat we samen 50.000 euro hadden gewonnen. Dat zou ongeveer drieduizend euro per persoon zijn, na aftrek van belasting!”

Gandom vervolgt: „Vincent feliciteerde ons. Eerst dachten wij dat het een grap was. Maar het was toch waar!” Wat ze ermee gaat doen? „Me suf kopen in de uitverkoop! Leuke spullen voor mijn huis. En misschien wat sparen.”

Vincent snapt de onzekerheid van Gandom: „Ik haal wel vaker geintjes uit met het personeel.”

In Spanje is El Gordo een begrip en iedereen leeft mee met de winnaars van de kerstloterij. Omdat loten heel duur zijn (200 euro) worden ze vaak in ’decimos’ verkocht van 20 euro, die soms weer onderverdeeld worden in delen (repartidos) van 1 of 2 euro, als mensen weinig geld hebben.

Van Leeuwen koopt ieder jaar met Kerst loten voor zijn personeel: „Dat vinden we leuker dan kerstpakketten, waar iedereen toch altijd de helft van weggooit. We kopen twaalf loten en iedereen speelt mee op alle nummers. Als we wat winnen, dan delen we dat. We hebben wel vaker wat gewonnen en dan kreeg iedereen een paar tientjes, maar dit jaar was het pas echt raak! Leuk toch? Zelf ga ik verhuizen, dus ik denk dat mijn deel daaraan opgaat.”

Lees meer over