Nieuws/Binnenland
1468399293
Binnenland

Internationaal veel aandacht voor beschieting Peter R. de Vries

Hongaarse parlementariër: Nederland heeft zélf ’rechtsstaatprobleem’

Het neerschieten van De Vries leidde internationaal tot geschokte reacties.

Het neerschieten van De Vries leidde internationaal tot geschokte reacties.

DEN HAAG - De aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries in hartje Amsterdam leidt ook in andere landen tot geschokte reacties. Regeringsleiders, ministers, parlementariërs en hoge EU-functionarissen hebben het geweld tegen de Nederlandse journalist scherp veroordeeld. Ook Hongarije laat van zich horen. „Premier Mark Rutte zou zich moeten bemoeien met zijn eigen land.”

Het neerschieten van De Vries leidde internationaal tot geschokte reacties.

Het neerschieten van De Vries leidde internationaal tot geschokte reacties.

Premier Mark Rutte laat woensdag weten vanmorgen te hebben gesproken met zijn Zuid-Koreaanse collega en president Moon Jae-in. „We stonden eerst stil bij de schokkende aanslag op Peter R. de Vries, die ook internationaal veel losmaakt. President Moon sprak zijn medeleven uit. Onze gedachten zijn bij Peter R. de Vries en zijn geliefden.”

De Europese Commissie dringt er bij Nederland op aan de waarheid over het neerschieten van de misdaadverslaggever boven water te krijgen. „Ik roep de nationale autoriteiten op de situatie op te helderen en de daders voor het gerecht te brengen”, twittert voorzitter Ursula von der Leyen. Ze toont zich „geschokt en gealarmeerd.”

’Nederland heeft een rechtsstaatprobleem’

Nederland moet na de moordaanslag een toontje lager zingen, vindt een Hongaarse Europarlementariër en partijgenoot van premier Viktor Orbán. De aanval bewijst volgens Hidvéghi Balázs dat Nederland, dat vaak het voortouw neemt om Hongarije aan te spreken op zijn omgang met de vrijheid van rechters en journalisten om hun werk te doen, daarmee zélf een probleem heeft.

De aanslag is „een duidelijke aanval op de persvrijheid”, twittert Balázs. „Nederland heeft duidelijk een rechtsstaatprobleem”, concludeert hij. „Premier Mark Rutte zou zich moeten bemoeien met zijn eigen land in plaats van Hongarije op de knieën te dwingen.”

Ook de Verenigde Staten hebben het geweld tegen de misdaadverslaggever veroordeeld. „Het is niet alleen een aanslag op een Nederlandse nationale held, maar ook een aanslag op de vrijheid van de pers”, meldt de Amerikaanse ambassade in Den Haag.

„Een aanslag op alles waar wij als samenleving voor staan en op de hele journalistiek. Hopelijk worden de daders snel gepakt”, reageert Vlaams minister van Media Benjamin Dalle volgens de VRT. „Duimen dat Peter R. de Vries het haalt.”

Ook de Noorse minister van Buitenlandse Zaken, Ine Marie Eriksen Søreide, reageert bezorgd. Ze noemt de aanslag op het Twitteraccount van haar ministerie „alarmerend” en spreekt over het beschermen van de persvrijheid en democratie.

De Slowaakse premier Eduard Heger spreekt van een „ondenkbare daad die niet onbestraft mag blijven.” Zijn minister van Buitenlandse en Europese Zaken, Ivan Korcok, wenst de familie en vrienden van De Vries sterkte. Korcok zegt dat hij „elke aanval op vrije journalistiek als een hoeksteen van de democratie” scherp veroordeelt.

De Britse parlementariër Catherine West zegt bezorgd te zijn over het risico van geweld tegen onderzoeksjournalisten in Europa en leeft mee met De Vries, zijn familie en het medisch personeel dat voor hem zorgt. Pieyre-Alexandre Anglade van het Franse lagerhuis noemt de aanslag „onaanvaardbaar” en een „aanval op een essentiële pijler van onze democratie en onze Europese rechtsstaat.”

Reacties Brussel

Hoge bestuurders uit de Europese Unie reageren ook op het nieuws. Voorzitter Charles Michel van de Europese Commissie wenst de vrienden en familie De Vries sterkte. Ook zegt hij „onophoudelijk” te zullen doorgaan met de verdediging van de persvrijheid. „Dit is een misdaad tegen de journalistiek en een aanval op de waarden van de democratie en de wet”, meent de voorzitter van de raad van EU-regeringsleiders en staatshoofden.

Het nieuws uit Nederland was het eerste dat woensdag aan de orde kwam in de zitting van het Europees Parlement. Onder andere D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld vroeg er aandacht voor.

EU-parlementsvoorzitter David Sassoli, zelf oud-journalist, is „geschokt.” Hij verzekert dat zijn gedachten „en die van het hele parlement bij De Vries en zijn geliefden zijn.” De pers is volgens de voorzitter „de ruggengraat van de democratie. Aanvallen op journalisten zijn aanvallen op ons allemaal”, hoewel het precieze motief nog onduidelijk is. De aanval houdt vermoedelijk verband met de rol van De Vries als vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces.

Burgemeester Michael Müller van Berlijn zegt mee te leven met het Nederlandse volk en het koningshuis na het neerschieten van Peter R. de Vries. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn momenteel op staatsbezoek in de Duitse hoofdstad.

„De gebeurtenis laat zien dat zelfs in het hart van Europa journalisten soms hun leven riskeren”, aldus Müller. Hij voegt toe dat „deze ontwikkeling niet zomaar geaccepteerd mag worden.”