Nieuws/Binnenland
1468543373
Binnenland

’Criminelen lezen mee met WhatsApp-berichten ambtenaren’

DEN BOSCH - Criminelen hebben de WhatsApp-accounts van meerdere ambtenaren van de gemeente Den Bosch weten te kraken. Ze konden alle chats meelezen en probeerden mensen uit de contactenlijst op te lichten.

De criminelen gaan te werk door het slachtoffer ’per ongeluk’ een bericht te sturen met een verificatiecode, met het verzoek deze terug te sturen. Een van de slachtoffers is het hoofd communicatie van de gemeente Den Bosch, meldt Omroep Brabant op basis van een intern document waarin de politie en het Openbaar Ministerie voor de fraude waarschuwen.

Accounts van burgemeesters, wethouders en gemeenteraadsleden in den lande werden de afgelopen weken ongevraagd overgenomen. In Den Bosch betreft het een aantal medewerkers op het gemeentehuis.

Burgemeester gehackt

Het OM en de politie melden aan de omroep dat eind oktober landelijk zo’n twintig slachtoffers van de Whatsappfraude in beeld waren, onder wie een burgemeester, twee wethouders, twee journalisten en medewerkers van de brandweer, gemeenten en ministeries.

Door ’Beveiliging in twee stappen’ in WhatsApp aan te zetten, kan een overname door kwaadwillende worden voorkomen.

Tips of beelden? App naar onze whatsapp tiplijn. Zet het nummer in je telefoon: +31613650952