Nieuws/Buitenland
1469019040
Buitenland

Bulgaarse verkiezingswinnaar niet langer premierskandidaat

Slavi Trifonov

Slavi Trifonov

SOFIA - Ondanks de nipte overwinning die zijn partij ITN boekte bij de verkiezingen in Bulgarije van afgelopen zondag heeft de populaire zanger en tv-presentator Slavi Trifonov besloten geen premier te worden. De leider van de anti-elitepartij ITN gaf tegelijkertijd aan dat hij zijn voorstel voor een minderheidsregering heeft aangepast.

Slavi Trifonov

Slavi Trifonov

„Dit land is al instabiel en heeft niet nog een verkiezing nodig” schreef Trifonov op Facebook. Hij had niet alle andere oppositiepartijen ingelicht over zijn plannen, waarin de ervaren politicus en econoom Nikolaj Vasilev premier zou worden.

Vasilev vertegenwoordigt echter niet de verandering die was beloofd, vinden tegenstanders van Trifonovs voorstel. Dat geluid kwam ook van de conservatieve GERB-partij van meervoudig oud-premier Boiko Borisov. Diens partij kreeg 23,5 procent van de stemmen en Trifonovs ITN 24.

Twee mogelijke bondgenoten van ITN, kleine anticorruptiepartijen, hebben samenwerking geweigerd, evenals GERB en de socialisten. De partij van de met corruptie geassocieerde Borisov won in april wel de verkiezingen, maar kon geen werkbare coalitie vormen.

Waarnemers sluiten niet uit dat er in de herfst nieuwe verkiezingen nodig zijn in het EU-land. Dan wordt sowieso al een nieuwe president gekozen.