Nieuws/Binnenland

’Eer voor de soldaten van het nazi-regime’

Duitse nationalisten met Erasmus aan de haal

Door Rob Savelberg

De Duitse partij AfD eigent zich Erasmus toe.

De Duitse partij AfD eigent zich Erasmus toe.

Wikipedia

Berlijn - De Duitse nationalistische partij Alternative für Deutschland (AfD) gaat aan de haal met de Nederlandse vrijdenker en humanist Erasmus van Rotterdam.

De Duitse partij AfD eigent zich Erasmus toe.

De Duitse partij AfD eigent zich Erasmus toe.

Wikipedia

De partij heeft drie stichtingen opgericht die de idealen van Erasmus (tolerantie en vrede) moeten realiseren. Met de stichtingen wil AfD tientallen miljoenen euro’s aan subsidie binnenhalen. Tegelijkertijd eert AfD-leider Alexander Gauland de Duitse soldaten die in 1940 Rotterdam bombardeerden.

In Potsdam, in Falkensee bij Berlijn en in Lübeck heeft de AfD stichtingen met de naam van Desiderius ’Erasmus’ van Rotterdam (1466-1536) in het leven geroepen. „Wij zijn voor tolerantie en verlichting, voor de vrijheid van meningsuiting, want in Duitsland mag je niet meer zeggen wat je wilt”, aldus voorzitter Rainer van Raemdonck van de Erasmus-Stiftung.

Soldaten

Zijn baas, AfD-voorman Alexander Gauland, beweerde eerder: „We moeten de prestaties van Duitse soldaten in de Eerste en Tweede Wereldoorlog eren.” Voor de zestig miljoen doden zijn volgens Gauland alleen Hitler en diens generaals verantwoordelijk. Zijn uitspraken leidden tot veel commotie.

„Jullie Hollanders haten je eigen soldaten toch ook niet? Die gewone soldaten waren geen misdadigers”, zo herhaalt Van Raemdonck de woorden van Gauland. Hij wijst erop dat de Amerikanen ook trots op hun soldaten zijn, ’ondanks de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki’. „Toch moet je soldaten herdenken.”

Dat Alternative für Deutschland een denker die tolerantie en vrede hoog in het vaandel had voor haar karretje spant, is begrijpelijk. De partij wil meegraaien in de goedgevulde subsidiepot met 500 miljoen euro voor politieke stichtingen. Andere partijen hebben die echter vernoemd naar kanseliers als Konrad Adenauer en Willy Brandt.

Het is de vraag wat Erasmus zelf van het gebruik van zijn naam zou denken. De humanist, bekend van zijn werk Lof der zotheid, was een groot Europeaan, die in het halve continent leefde en navolging vond.

„Dit is een provocatie”, zegt Henri Beunders, jarenlang hoogleraar aan de Erasmus Universiteit: „Erasmus was het zinnebeeld van tolerantie tussen volkeren en religies.” Volgens de mediaprofessor zou het nog wel eens tot een rechtszaak kunnen komen met de universiteit, de gemeente Rotterdam of de Stichting Praemium Erasmianum die jaarlijks de Erasmusprijzen uitreikt. Bij het Erasmus Medisch Centrum stelt een zegsvrouw luchtig: „Erasmus heeft nou eenmaal een positieve aantrekkingskracht. Kennelijk zijn er geen beperkingen op het gebruik van zijn naam.”