Nieuws/Buitenland
1469199
Buitenland

Gratis eten met ster van Michelin

Kok Massimo Bottura gaat koken met kliekjes.

Kok Massimo Bottura gaat koken met kliekjes.

MILAAN - De Italiaanse topkok Massimo Bottura begint twee nieuwe restaurants in Parijs en Napels. Dit keer zijn dat geen eetgelegenheden voor de beter bedeelden die 250 euro per couvert kunnen uitgeven, maar voor mensen die amper kunnen rondkomen.

Kok Massimo Bottura gaat koken met kliekjes.

Kok Massimo Bottura gaat koken met kliekjes.

Bottura wil gaan koken met levensmiddelen die over datum zijn: „Ik heb altijd al gedacht dat broodkruim, overrijpe tomaten en bruine bananen mogelijkheden voor ons zijn om onze creativiteit te tonen. Het is zeker geen afval.”

Het is niet voor het eerst dat Bottura zich voor minima inzet. In 2015 begon hij een tijdelijk project in Milaan, waarbij hij het eten dat over was gebleven in de eetkramen van de Expo, gebruikte om eten te bereiden voor daklozen. Dat was zo’n groot succes dat hij besloot om permanent te gaan koken voor mensen die het niet breed hebben.

„Het is een echt restaurant, geen gaarkeuken”, benadrukt de meermaals door Michelin onderscheiden kok. Het enige verschil met een ’normaal’ restaurant is, dat de gasten van Bottura achteraf geen rekening krijgen voorgeschoteld.