Nieuws/Buitenland
1470185082
Buitenland

Zeker twintig migranten omgekomen

Migranten van boord gegooid bij overtocht naar Jemen

Archieffoto ter illustratie

Archieffoto ter illustratie

OBOCK - Zeker twintig migranten zijn tijdens hun bootreis van Djibouti naar Jemen omgekomen nadat ze door mensensmokkelaars van boord waren gegooid, meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Archieffoto ter illustratie

Archieffoto ter illustratie

De slachtoffers maakten deel uit van een groep van minstens tweehonderd migranten, onder wie kinderen, die gezamenlijk de oversteek naar Jemen wilden maken. Zij zaten samen op een overvolle boot.

Een half uur na vertrek werden circa tachtig mensen door de smokkelaars gedwongen van boord te gaan, vlak voordat de boot terugkeerde naar Djibouti. Zestig van hen slaagden erin terug te keren naar de kust. Vijf lichamen zijn aangespoeld in Djibouti. De rest wordt nog vermist.

Hoop op betere toekomst

In het afgelopen jaar vonden twee soortgelijke incidenten plaats in de Golf van Aden. Daarbij kwamen zeker vijftig migranten om het leven.

Elk jaar reizen vele duizenden jonge Afrikanen naar Djibouti om de oversteek naar Jemen te maken, in de hoop een betere toekomst op te bouwen in een van de Golfstaten. Het aantal reizigers is door de coronapandemie flink afgenomen, blijkt uit cijfers van de IOM. Vorig jaar maakten 37.500 migranten de oversteek, terwijl dat er een jaar eerder 138.000 waren.