Nieuws/Buitenland
1470285749
Buitenland

Nek-aan-nekrace: Biden 253, Trump 213

Dit is de weg van Biden of Trump naar het Witte Huis

INDIANAPOLIS - UPDATE - De kans dat Joe Biden de volgende president van Amerika wordt, groeit snel. Hij heeft de verkiezingen in de belangrijke swing-states Wisconsin en Michigan gewonnen en ligt op koers om ook Arizona en Nevada binnen te halen. Dat melden Amerikaanse media. De nek-aan-nekrace is bloedstollend geworden.

Bekijk in dit artikel een overzicht van de tot nu toe bekende uitslagen.

Op verkiezingsavond zelf kwam er geen winnaar uit de bus. Welke Battleground-states moeten Biden en Trump pakken om alsnog de overwinning te grijpen?

Biden, die momenteel 253 kiesmannen heeft verzameld, heeft nu eigenlijk alleen de staten Nevada (6 kiesmannen) en Arizona (11 kiesmannen) nog nodig om 270 kiesmannen en dus het Witte Huis te bereiken. In beide staten staat hij op een lichte voorsprong. Persbureau AP en ook Fox claimden vannacht al dat Biden Arizona gewonnen zou hebben, waardoor de stand voor hem naar 264 is opgelopen.

Voor Trump, die 213 kiesmannen vergaard heeft, zijn er nog meerdere routes naar het Witte Huis mogelijk. Als hij Pennsylvania, Georgia en North Carolina binnenhaalt, heeft hij alleen Nevada - waar het verschil ook klein is - nog nodig. In Georgia (16 kiesmannen) zag de president zijn aanvankelijk grote voorsprong echter snel dalen tot minder dan 40.000 stemmen.

Eerder leek Trump nog de wind in de zeilen te hebben. De zittend president kreeg de swing states Ohio, Texas en eerder ook al Florida toegewezen door Amerikaanse media. Biden stelt daar Arizona tegenover, een staat die vier jaar geleden nog naar de Republikeinen ging - althans, zo meldde Fox News tot woede van de president al erg vroeg.

The New York Times en CNN houden die staat nog in het midden. Bij de laatste tussenstand die de verkiezingsautoriteit van de staat vrijgaf had Biden een voorsprong van zo'n 80.000 stemmen op de president, met 84 procent van de stemmen geteld.

CNN meldt dat Biden Wisconsin en Michigan voor zich heeft gewonnen. President Trump had voor de bekendmaking van de uitslag al gezegd dat hij een hertelling zal aanvragen. Dat is toegestaan als het verschil minder is dan 1 procentpunt. Biden kreeg 1.630.389 stemmen, aldus CNN, of 49,4 procent. Trump kreeg 48,8 procent van de stemmen.

Om de presidentsverkiezingen te winnen heeft een kandidaat 270 of meer kiesmannen nodig. Cruciale staten als Wisconsin, Pennsylvania en Michigan hebben waarschijnlijk meer dagen de tijd nodig om alle stemmen te tellen. Nevada heeft al aangegeven in elk geval 24 uur geen update meer te kunnen geven.

Ohio

Uitdager Joe Biden had vooraf zijn hoop gezet op de staten Ohio en Florida om het verlies van zijn partijgenote Hillary Clinton in 2016 te wreken. Hij ging in beide staten vroeg aan de leiding, maar de Republikeinen wisten de achterstand in te lopen. Ohio is symbolisch ook belangrijk voor Trump en zijn partij. Geen Republikeinse kandidaat werd ooit president zonder die staat te winnen.

Het aantal te behalen kiesmannen in de resterende staten is: Pennsylvania (20), Michigan (16), Georgia (16), North Carolina (15), Wisconsin (10) en Nevada (6).

’Blauwe golf’ blijft uit

Wie op een ’blauwe golf’ ofwel landslide van de Democraten had gerekend, kwam van een koude kermis thuis. Trump deed het daar naar behoren. In de staten South Carolina, Missouri en Kansas heeft hij volgens Amerikaanse media de verkiezingen gewonnen. Deze staten leveren respectievelijk 9, 10 en 6 kiesmannen. Ook Ohio en Florida lijkt Trump in de wacht te slepen. Winst in die zuidoostelijke staat levert Trump 29 kiesmannen op. Minder verrassend was Trumps winst in Idaho. In die staat zijn 4 kiesmannen te verdienen. De uitslag in Georgia laat nog wel even op zich wachten.

In een nieuwe podcast ‘Trump vs. Biden – de strijd’ bespreken Thijs Wolters en Frank van Vliet waarom de blauwe golf is uitgebleven. Volgens Wolters ligt het ‘betuttelracisme’ van de Democraten hier deels aan ten grondslag:

De Republikein Donald Trump heeft de meeste stemmen gekregen in Texas, melden nieuwszenders Fox News en CNN. De zuidelijke staat is de afgelopen tientallen jaren steeds naar Republikeinse presidentskandidaten gegaan. In de staat zijn maar liefst 38 kiesmannen te verdelen, het grootste aantal buiten het Democratische Californië. De laatste Democratische presidentskandidaat die in Texas won, was Jimmy Carter in 1976. Toch fantaseerden sommige Democraten in de staat openlijk over een overwinning van hun kandidaat. Dat had Trump de verkiezing bij voorbaat kunnen kosten.

Biden slaat terug

De Democraat Joe Biden wint in de swing states New Hampshire en Wisconsin, voorspellen nieuwszenders. In die staat zijn vier kiesmannen te verdelen. Democrate Hillary Clinton won er in 2016 van Donald Trump. Biden wint ook in Californië, de staat waar meer dan 10 procent van de kiesmannen te verdelen is. Ook de staten Washington en Oregon gaan naar de Democraat, voorspellen Amerikaanse media.

Maar Biden zal nog meer moeten winnen, wil hij in het Witte Huis belanden. Fox News en AP zeggen dat de Democraat in Arizona (11 kiesmannen) heeft gewonnen.

Voorlopige uitslagen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn in een reeks staten in lijn met de verwachtingen. Grote nieuwsmedia melden dat zittend president Donald Trump op de winst kan rekenen in Oklahoma (7 kiesmannen), West Virginia (5), Mississippi (6), Alabama (9), Kentucky (8), Arkansas (6), Wyoming (3), North Dakota (3), South Dakota (3), Indiana (11) en Tennessee (11). In Utah (6) gaat Trump ruim aan kop.

Kiezers in Virginia (13 kiesmannen), Vermont (3 kiesmannen) en Winsconsin (10 kiesmannen) hebben volgens Amerikaanse media in meerderheid voor Biden gekozen. Hij zou ook op kop gaan in New York (29 kiesmannen), Illinois (20), New Jersey (14), Massachusetts (11), Maryland (10), Colorado (9), Connecticut (7), New Mexico (5), Rhode Island (4), Delaware (3), Washington D.C. (3) en Maine (2).

Florida

In de cruciale staat Florida wijzen de eerste resultaten op een overwinning voor Trump, meldt ook CNN. Terwijl 96 procent van de stemmen is geteld, ligt Trump iets voor op zijn Democratische rivaal (51,3 procent versus 47,8 procent). The New York Times geeft Trump er 95 procent kans op de winst. Het campagneteam van Trump heeft de overwinning al opgeëist. De laatste stemmen in de zuidelijke staat, die ook in 2016 naar Trump ging, worden nog geteld.

In North Carolina, vier jaar geleden voor Trump, staat de Republikein na een inhaalslag licht voor op de Democraat, terwijl ruim negentig procent van de stemmen geteld is.

Kentucky en Indiana stemmen doorgaans Republikeins. Bovendien komt vicepresident Mike Pence uit Indiana. In West Virginia boekte Trump in 2016 zijn grootste zege van alle Amerikaanse staten. Ruim twee derde van de kiezers stemden toen op hem.