Nieuws/Binnenland
1470422466
Binnenland

Kabinet grijpt in als artsen bij tekort op ic ouderen willen weren

DEN HAAG - Als de intensivecareafdelingen de komende tijd toch zo worden overspoeld dat ze niet meer iedereen kunnen opnemen, mogen artsen oudere patiënten niet weigeren wegens hun leeftijd. Als het moet, brengt het kabinet daartegen een spoedwet in stelling, zegt zorgminister Hugo de Jonge.

In eerdere draaiboeken voor het uiterste geval dat artsen door een gebrek aan ic-bedden moeten kiezen tussen patiënten die evenveel kans hebben om te overleven, werd ook leeftijd als criterium genoemd. Daardoor sloeg veel ouderen de schrik om het hart.

De druk op de ic’s wordt minder nu de toestroom van coronapatiënten afneemt. Maar ook als het onverhoopt weer nijpend wordt en zelfs het allerzwartste scenario zich aandient, kan De Jonge zich nauwelijks voorstellen dat artsen oudere patiënten enkel om hun leeftijd willen weren. Maar mocht dat toch gebeuren, dan grijpt hij in en verbiedt hij dat bij wet.

In de nieuwste corona-update: goed nieuws over de ic, een opvallende mega-order voor Philips en Leefbaar Rotterdam wil meisjes beschermen die ondanks corona toch tot sekswerk worden aangezet. Luister de podcast hier, hieronder of via je eigen podcast app.