Nieuws/Buitenland

Kritiek op Trumps uitnodiging van Duterte

Rodrigo Duterte

Rodrigo Duterte

AFP

NEW YORK - Human Right Watch heeft de uitnodiging van de Filipijnse president Rodrigo Duterte door zijn Amerikaanse collega Donald Trump zwaar bekritiseerd. De plaatsvervangend Azië-directeur van HRW, Phelim Kine, zei maandag dat zeker de Verenigde Staten de plicht hebben Duterte ter verantwoording te roepen voor de talloze doden die er zijn gevallen tijdens diens oorlog tegen drugs, in plaats van „de rode loper voor hem uit te rollen”.

Rodrigo Duterte

Rodrigo Duterte

AFP

Volgens Kine voert Duterte onder het mom van ’het land drugsvrij maken’ een moorddadige veldslag tegen de armen, die al duizenden levens heeft geëist. Trump en Duterte spraken elkaar zaterdag telefonisch. Het Witte Huis omschreef het gesprek over onder meer de bestrijding van de drugscriminaliteit en verslavingsproblematiek als „zeer vriendelijk”.

’Respecteer mensenrechten’

Over het meedogenloze optreden door doodseskaders werd niet gerept. Dat was anders onder Trumps voorganger Barack Obama, die de Filipijnse leider geregeld opriep de mensenrechten te respecteren. Duterte reageerde meestal met schelden en dreigen.

Sinds Dutertes aantreden in juni 2016 zijn volgens de regering 2500 mensen gedood wegens narcoticadelicten. HRW gaat uit van meer dan 7000 slachtoffers.

Lees meer over