Nieuws/Buitenland
1471135628
Buitenland

Starmer volgt Corbyn op als partijleider Britse Labourpartij

Keir Starmer

Keir Starmer

LONDEN - De Britse politicus Keir Starmer volgt Jeremy Corbyn op als leider van de Labourpartij. Hij won de stemming onder de leden van de grootste oppositiepartij van de twee andere kandidaten, Rebecca Long-Bailey en Lisa Nandy. Starmer kreeg ruim 56 procent van de stemmen.

Keir Starmer

Keir Starmer

Starmer (57) moet Labour politiek weer op de kaart gaan zetten. De partij leed eind vorig jaar een zware nederlaag bij de parlementsverkiezingen. De Conservatieve Partij van premier Boris Johnson won die overtuigend en loodste het Verenigd Koninkrijk vervolgens snel de Europese Unie uit.

In een vooraf opgenomen dankwoord zei Starmer: „Onder mijn leiderschap gaan we constructief samenwerken met de regering en geen oppositie voeren om het oppositie voeren. Geen partijpolitieke punten scoren of onmogelijke eisen stellen. Maar als we fouten zien, een haperende regering of dingen die niet snel genoeg gaan, dan zullen we dat benoemen.”

Starmer sprak ook een excuus uit aan de joodse gemeenschap in Groot-Brittannië. Onder Corbyn werd Labour meerdere malen aangesproken op de houding tegenover joden. Zo zouden stafmedewerkers via sociale media antisemitische teksten hebben verspreid. „Ik zal dit gif bij de wortels uittrekken”, aldus de nieuwe leider, die hoopt weer joodse kiezers aan Labour te kunnen binden.

De centrumlinkse mensenrechtenadvocaat Starmer gold al lange tijd als favoriet voor de leidersfunctie. Hij wordt gezien als gematigder dan Corbyn. Hij is ook een verklaard tegenstander van brexit, maar zal het daar naar verwachting niet meer over hebben. „De strijd om blijven of uittreden is voorbij”, zei hij tijdens een debat in februari.

De interne verkiezing van de Labourleider liep door de coronacrisis anders dan gepland. De uitslag had eigenlijk bekendgemaakt moeten worden op een partijconferentie in Londen, maar die is afgeblazen. Partijleden kregen de uitslag nu via internet te horen.