Nieuws/Binnenland
1471545538
Binnenland

Teststraat Breda vernield en medewerkers uitgescholden: ’Te triest voor woorden’

Teststraat Breda

Teststraat Breda

BREDA - Bij de coronateststraat in Breda zijn meerdere vernielingen aangericht. Zo zijn er borden vernield en beklad. Ook medewerkers moesten het ontgelden.

Teststraat Breda

Teststraat Breda

Dat laat burgemeester Paul Depla weten op Twitter. „Agressie tegen mensen die zich inzetten voor onze gezondheid. Helaas ook in Breda. Teststraat GGD beklad en borden vernield. En mensen uitgescholden en geïntimideerd door mensen die corona een sprookje vinden. Te triest voor woorden. Toon respect voor onze mensen in zorg/GGD”, aldus Depla.

De GGD West-Brabant laat weten dat de politie is ingeschakeld. „Helaas is onze teststraat in Breda doel van vernielingen. Daarnaast zorgt een aantal mensen voor overlast. Onze excuses voor eventuele vertraging of ongemak.”

Door heel het land zijn zorgmedewerkers regelmatig doelwit van ’corona-agressie’. Ze worden bespuugd, geschopt, gekleineerd en krijgen alle denkbare ziektes naar hun hoofd geslingerd. Het Haagse ziekenhuis HMC huurt om die reden sinds begin oktober extra beveiligers in.

Ook verpleegkundige Arjan van den Broek (40) werkzaam in het Amphia Ziekenhuis in Breda, ziet bij bezoekers steeds minder tolerantie voor coronamaatregelen, vertelde hij eerder in De Telegraaf. „Het is vooral schelden, middelvingers, soms bedreigingen. Er is ook weleens een tik tegen het raam van de balie. Puur uit frustratie.”

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid veroordeelt op Twitter het geweld. „Agressie, intimidatie, vernielingen. Zó schandalig, zó in- en intriest. Niemand mag z’n frustraties botvieren op onze mensen in de frontlinie van de coronacrisis. Al maanden mogen we op hen rekenen, ze doen hun mooie werk voor ons. Respect en dankbaarheid, dat verdienen ze.”

Ook VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, die in de Brabantse stad woont, reageert verontwaardigd. „Koekwauzen”, twittert hij. „Het virus is de vijand, niet de mensen in de zorg. Die staan nondeju elke dag buiten om te zorgen dat jij weet of je besmet bent.”