Nieuws/Binnenland
1471690879
Binnenland

Universiteit Leiden hangt schilderij van rokende mannen terug na ophef

Het bewuste schilderij.

Het bewuste schilderij.

LEIDEN - Het schilderij van een volledig mannelijk en sigaren rokend bestuurscollege van de Leidse universiteit uit de jaren 70 krijgt voorlopig zijn oude plek weer terug. Het werd vorige week uit een van de vergaderzalen van de universiteit verwijderd door medewerkers die het niet meer van deze tijd vonden, hetgeen commotie veroorzaakte tot in de Tweede Kamer aan toe.

Het bewuste schilderij.

Het bewuste schilderij.

Het huidige college van bestuur heeft nog geen besluit over het schilderij van kunstenaar Rein Dool genomen. „We zien de actie als een startpunt voor een inhoudelijke discussie, maar we maken nu even pas op de plaats. We zullen het werk tijdelijk weer terughangen”, belooft het op de site van de universiteit.

De verwijdering zou „een actie met een knipoog maar ook met een serieuze ondertoon” zijn geweest. „Een divers samengestelde commissie” kan gaan uitzoeken wat de beste aanpak is om het werk „beter tot zijn recht te laten komen”, wordt nu gezegd.

Op het schilderij staan „zeer gewaardeerde oud-bestuurders van onze universiteit en het schilderij geeft een uniek, historisch tijdsbeeld weer”, zo gaat het verder op de site. „Het is een indrukwekkend kunstwerk en we zijn trots op de bestuurders van toen die erop staan afgebeeld. Daar doet de actie niets aan af.”

Er was echter al „langere tijd” discussie over dit schilderij. Niet iedereen voelt zich erdoor „gerepresenteerd” en context ontbrak ook, zo wordt uitgelegd.