Nieuws/Binnenland
147182872
Binnenland

’Niet makkelijk met twee hersentumoren’

Ouder echtpaar weggejaagd uit woning door psychiatrisch patiënt

SPIJKENISSE - Een echtpaar van 70 en 74 jaar kan niet meer in zijn eigen woning in Spijkenisse slapen. Een buurman terroriseert de buurt. Daarom moet het echtpaar nu wijken.

Dat meldt het Rotterdams Dagblad. „We doen al maanden geen oog meer dicht”, vertellen de twee ouderen. Tientallen keren belden ze de politie. Agenten kwamen enkele keren sussen. Maar daarmee hield het slaan op verwarmingshuizen en het nachtelijke geschreeuw niet op.

Woonbron en de gemeente Nissewaard erkennen de overlast. Ze bieden het echtpaar een hotel aan. Op zich genereus. „Maar moeten we dan ’s avonds om 22.00 uur naar het hotel rijden in het donker?”, vraagt de vrouw zich af. „Dat kan mijn man niet. Hij heeft twee hersentumoren, is helemaal op. Hij heeft voldoende nachtrust nodig. Slapen lukt nauwelijks sinds die meneer hier in mei is komen wonen.”

„Eerlijk gezegd durven we ook niet te gaan slapen. We zijn doodsbang voor hem en voor wat hij doet. Stel dat die man z’n huis in brand steekt, dan gaan wij mee.”

Psychiatrisch patiënt

De overlastgever is psychiatrisch patiënt. Ggz-instelling Antes plaatste hem in een 55+-complex. Een ’zoveelste voorbeeld van onrust in ouderenflats waar nieuwe buren met psychische problemen komen’, schrijft de krant, die aanhaalt hoe een andere psychiatrische patiënt in Hoogvliet recentelijk een medebewoner van een serviceflat doodstak.

„Ik hoor weleens bewoners klagen, maar zelf heb ik er nooit last van”, vertelt een overbuurvrouw. Toch denkt ze niet dat medebewoners overdrijven. „Als mijn woongenot wordt verpest zou ik ook aan de bel trekken.”

Een andere bewoner vertelt ’s nachts regelmatig wakker te worden van de herrie. „Gebonk, en geschreeuw. Maar ik heb geen zin om me er verder druk over te maken of mij ermee te bemoeien. Voor je het weet richt zijn woede zich op mij.”

De onderburen van de man zouden inmiddels de wanhoop nabij zijn, maar wilden vandaag niets over de situatie kwijt. Het oudere echtpaar is door woningcorporatie Woonbron aangeboden om voorlopig in een hotel te slapen, maar dat zien ze niet zitten. Zij zijn van mening dat de overlastgever zijn biezen moet pakken, zodat de rust weer terugkeert.

De overlastgever heeft aangeven dat hij regelmatig door het lint gaat vanwege het nachtelijk geboor in het plafond van zijn onderburen. De verhuurder heeft echter maar een boorgat in het plafond kunnen ontdekken. Toch zeggen ook andere omwonenden die boorgeluiden te horen. „Ik hoor het soms, maar mijn buurman heeft er veel meer last van. Al met al is dit een rotsituatie waar snel iets aan moet gebeuren.”

Eerder werd de overlastgever al eens weggestuurd uit een andere flat. Ook toen vertelde hij over het boren van buren. Antes benadrukt dat de man wordt behandeld aan zijn ziekte. Woordvoerder Hans Böse van Woonbron erkent de klachten over de man en zegt dat er gewerkt wordt aan een structurele oplossing. ,,De bewoner is voorlopig ondergebracht bij zijn familie, maar dat is natuurlijk een tijdelijke oplossing. Maar voorlopig zou er geen overlast meer moeten zijn.”

De zegsman benadrukt dat de verhuurder landelijk beleid uitvoert door mensen met psychiatrische problemen onder begeleiding te huisvesten. ,,Ook deze man wordt begeleid.” Woonbron streeft ernaar om het stel dat de grootste overlast ervaart en de man niet meer bij elkaar in de buurt te huisvesten. Op welke termijn dat gaat gebeuren, is nog niet bekend.

Tips of beelden? App naar onze whatsapp tiplijn. Of zet ons nummer in je telefoon: +31 613650952.