Nieuws/Buitenland
147274300
Buitenland

Londense studenten tegen kunstwerk waarin ze penis zien

LONDEN/WASSENAAR - Studenten van het Imperial College in Londen willen voorkomen dat een beeldhouwwerk van de bekende kunstenaar Antony Gormley, van wie tot eind september een tentoonstelling te zien is in museum Voorlinden in Wassenaar, op het terrein van de onderwijsinstelling wordt geplaatst. De installatie staat voor later dit jaar op het programma, maar de studenten hebben volgens Britse media grote moeite met de erectie die zij erin zien.

Het gaat om het beeld Alert, een stapel ijzeren blokken van zes meter waarmee de kunstenaar een gehurkte mens wil laten zien. Aan de onderkant zit een uitsteeksel van drie meter, volgens Gormley (71) de knie, maar volgens de studenten kun je er gemakkelijk een stijve penis in zien. De naam zou daar volgens het gezelschap ook al op kunnen duiden. Ze schrijven in een protest dat de aanwezigheid van het beeld „het imago en de reputatie van het college kan schaden.”

Hoewel de studenten zeggen op zich niet zo’n probleem te hebben met „fallische beelden in de kunst”, vinden ze het beeld op deze openbare plek toch niet kunnen. Een dergelijke vermeende manifestatie van mannelijkheid past volgens hen ook niet op hun terrein omdat vrouwelijke studenten op dit college toch al in de minderheid zijn.

Een oud-student dacht het college een plezier te doen met de schenking van het beeld van de winnaar van de prestigieuze Turner Prize, die ook is opgenomen in de Orde van het Britse Rijk.