Nieuws/Binnenland
1472959005
Binnenland

Bijzondere blijf-thuiskoningsdag

Koning in toespraak: ’Maak er het beste van’

DEN HAAG - Een ’unieke’ Koningsdag moet het maandag worden, hoopt koning Willem-Alexander. „Vooral omdat ik hoop dat het allerlaatste Koningsdag thuis zal zijn.” De koning gaf het land mee om er ’het beste van te maken’, maar wel vanuit huis.

De koning sprak het volk vanuit huis toe, omringd door koningin Máxima en hun dochters, nadat het Koninklijk Concertgebouworkest vanuit huis het Wilhelmus had gespeeld. „Natuurlijk waren we veel liever in Maastricht geweest”, refereerde de koning aan de Limburgse hoofdstad waar hij eigenlijk zijn verjaardag had moeten vieren. „Maar wat in het vat zit, verzuurt niet.”

Willem-Alexander zei zich ook dit jaar te hebben verheugd op ’grote menigtes’ en Nederlanders die ’helemaal uit hun dak’ gaan, ’samen feestvierend’. „Het heeft niet zo mogen zijn.”

Dat er frustratie leeft omdat de coronamaatregelen na morgen nog nauwelijks worden versoepeld, begrijpt de koning. Ik kan me heel goed voorstellen dat velen van u gehoopt hadden op meer bewegingsvrijheid na morgen. Ook hier in huis was de teleurstelling voelbaar. Maar het coronavirus laat zich niet de les lezen. Hou dus vol, ook na deze Koningsdag.” Volhouden is volgens de koning nodig om de zorgmedewerkers hun verdiende rust te gunnen.

De koning riep mensen op om de feestdag te vieren, maar wel vanuit huis. „Hoe bijzonder dat het gelukt is, op afstand van elkaar, toch een eenheid te vormen”, keek hij terug op de afgelopen weken. „Geniet ervan”, sloot de koning af: „Op afstand, maar samen. En: blijf gezond.”

Om 16.00 uur sluit de koning de viering van Koningsdag af door het glas te heffen tijdens de nationale toost. Op de website koningsdagthuis worden gedurende de dag allerlei initiatieven getoond. Al degene die deze website in korte tijd neer hebben gezet, wil ik heel hartelijk danken.”

Minister-president Mark Rutte heeft koning Willem-Alexander via Twitter gefeliciteerd met zijn 53e verjaardag. Hij deed tegelijkertijd een oproep aan iedereen om op Koningsdag thuis te blijven.

Alle festiviteiten rond Koningsdag zijn afgelast in verband met de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus. Rutte wijst erop dat ook de koning zelf zijn verjaardag dit jaar thuis viert met zijn gezin. „Het mooiste cadeau dat wij hem kunnen geven, is om dat voorbeeld te volgen”, aldus de premier.

Lees hieronder de volledige toespraak:

Heel hartelijk welkom op deze Koningsdag thuis.

Veel dank aan het Koninklijke Concertgebouw Orkest, voor het initiatief om met het Wilhelmus deze online dag te openen. Hoe bijzonder is het dat het gelukt is om op afstand van elkaar toch een eenheid te vormen en zo de basis te leggen voor velen, om door het hele land mee te kunnen zingen.

Koningsdag thuis belooft een unieke Koningsdag te worden. En dan vooral uniek, omdat ik hoop dat het de aller, allerlaatste Koningsdag thuis van de geschiedenis zal zijn. Probeer er daarom het allerbeste van te maken. Zodat u later zich altijd zult herinneren, hoe u thuis en toch samen deze dag heeft beleefd.

Dat kan onder andere, door via Koningsdagthuis.nl uw activiteiten te uploaden en in beeld te laten brengen. Ik wil al diegenen die de website in korte tijd hebben neergezet, heel hartelijk bedanken. Zonder uw werk zou deze Koningsdag thuis veel minder het ’wij’ gevoel hebben gehad.

Natuurlijk zouden we met de familie veel liever in Maastricht zijn geweest. Daar is maandenlang door vele enthousiastelingen keihard gewerkt aan een heel bijzonder programma en ook hen wil ik danken voor de grote inspanning die al geleverd was, voordat het trieste maar onvermijdelijke bericht kwam, dat dit jaar niet door zou gaan. Maar wat in het vat zit verzuurt niet en ’leef Maastricht’ zit al in ons hart gesloten.

Zoals elk jaar verheugde ik mij intens op beelden van grachten, pleinen, straten en kermissen, grote massa’s mensen op de benen in dorpen, steden en de hagelwitte stranden van het Caribisch deel van het Koninkrijk. Nederlanders helemaal uit hun dak. Uitbundig feestvierend. Een van die dagen dat, ’doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’, even niet opgaat voor anders zo nuchtere Nederlanders.

Maar, het heeft niet zo mogen zijn. Ik kan mij heel goed voorstellen dat velen van u gehoopt hadden op meer bewegingsvrijheid na morgen. Ook hier in huis was de teleurstelling voelbaar. Maar het coronavirus laat zich niet de les lezen. Hou dus vol, ook na deze Koningsdag.

We doen het voor ons zelf, maar ook ter bescherming van de zwakkeren in de samenleving. En om de zorgprofessionals, na vele weken van uiterste inspanning, wat rust te gunnen. Rust die ze verdienen om bij te komen, en om zich klaar te maken voor de aankomende topprestaties die geleverd moeten worden om de uitgestelde medische zorg weer in te halen en ook onverhoopt voor het moment dat het virus weer de kop opsteekt en de ziekenhuizen weer volstromen met COVID-19-patiënten.

Vandaag zijn onze gedachten ook bij al die professionals die zich inzetten tegen corona en geen tijd hebben voor Koningsdag. Dank voor uw gigantische toewijding en doorzettingsvermogen.

In maart toonden wij ons respect voor de zorgprofessionals door op het balkon of op straat voor hen te klappen. Nu kunnen we ons respect tonen door vol te houden. Doe het voor jezelf en doe het voor hen.

En nu is het tijd voor feest. Koningsdag thuis. Hopelijk een onvergetelijke dag. Geniet ervan. Op afstand, maar samen. En, blijf gezond.