Nieuws/Binnenland
1472981625
Binnenland

Lyceum daagt onderwijsinspectie

Haga Lyceum nodigt Wilders uit

DEN HAAG - Directeur Soner Atasoy van het islamitische Haga Lyceum in Amsterdam heeft gezegd dat iedereen op zijn school welkom is. „Ook Geert Wilders.” Hij reageerde daarmee gisteren -tijdens het kort geding van de school tegen de Inspectie van het onderwijs- op de vraag waarom hij een ’mensen die een risico vormen’ op zijn school toelaat.

De inzet van het kort geding is een nog niet openbaar rapport van de Inspectie over de school waarin weliswaar wordt geconcludeerd dat er geen sprake is van salafisme in de lessen, maar waar wel wordt gesproken over vijf risicovolle personen die er werken. De school stelt dat de Inspectie alleen kan oordelen over de inhoud van de lessen. „Het rapport is schadelijk en onjuist vastgesteld en mag dus niet gepubliceerd worden. Advocaat Pors: „De genoemde personen hebben geen effect op de inhoud van het onderwijs.”

Wanbeleid

Naast financieel wanbeleid, stelt de Inspectie verder dat het burgerschapsonderwijs tekort schiet. Daar zet de advocaat van de school tegenover dat in de wet niet staat hoe dat moet worden ingevuld. Overigens had de school de leerlingen van vier klassen met leerlingen verplicht mee te gaan naar het kort geding in het kader van burgerschapsonderwijs. Ouders waren ook in groten getale op komen dagen. De leerlingen zongen op de wijs van ’Zeg Roodkapje waar ga je henen’ zachtjes ’Zeg Kasim waar ga je henen’. Kasim is de geschiedenisdocent en één van de vijf omstreden personen op school die door de AIVD als ’salafistische’aanjager zou worden gezien.

Landsadvocaat Jannetje Bootsma zei niet in te zien wat voor grote schade de publicatie van het rapport over het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam nog kan veroorzaken. „De school heeft zelf al al via de media alles naar buiten gebracht.”

Uitspraak: 11 juli.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd