Nieuws/Buitenland
1473250
Buitenland

Ruim helft asielzoekers leeft van uitkering

BERLIJN - Van de miljoen mensen die twee jaar geleden Duitsland in mochten, leeft meer dan de helft van een uitkering. Duitse steden en gemeenten slaan alarm.

De Duitse gemeenten, waar de vluchtelingen staan ingeschreven, maken zich grote zorgen. Er is nog veel werk aan de winkel omtrent de integratie van de vluchtelingen op de arbeidsmarkt. Dat zegt Gerd Landsberg, hoofd van de Duitse vereniging van steden en gemeenten, in de Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ).

Ruim 600.000 arbeidsbekwame vluchtelingen kregen dit jaar een uitkering. Vluchtelingen die zich aanmelden voor opleidingsplaatsen komen vaak niet door de eerste selectie heen, waardoor zij noodgedwongen thuis komen te zitten. Taalproblemen, maar ook het verschil in opleiding en de waardering van bijvoorbeeld Syrische diploma’s in Duitsland spelen hierbij een grote rol.

Denemarken

Landsberg noemt Denemarken als voorbeeld. Daar worden vluchtelingen zo snel mogelijk aan het werk gezet. Zo leren ze ook veel sneller de taal. Landsberg denkt dat vooral grote ondernemingen veel meer kunnen doen om vluchtelingen sneller te laten integreren.