Nieuws/Binnenland
147406104
Binnenland

’Deze mensen zullen nog een poepie ruiken’

Rutte: ’Rellen zijn crimineel geweld’

De rellen hebben volgens Rutte ’niks te maken met strijden voor de vrijheid’.

De rellen hebben volgens Rutte ’niks te maken met strijden voor de vrijheid’.

Den Haag - Demissionair premier Rutte noemt het gedrag van relschoppers afgelopen weekend ’ontoelaatbaar’ en ’onacceptabel’. „Deze mensen zullen nog een poepie ruiken.”

De rellen hebben volgens Rutte ’niks te maken met strijden voor de vrijheid’.

De rellen hebben volgens Rutte ’niks te maken met strijden voor de vrijheid’.

Volgens Rutte gaat het om een kleine groep. „Heel Nederland keert zich hiertegen. 99 procent van Nederland houdt zich aan de maatregelen en aan de avondklok.” De minister-president zegt dat het gedrag ook consequenties heeft. „Crimineel geweld zullen we als zodanig behandelen.”

De rellen hebben niets met protesteren te maken, zei Rutte. Het gaat om ’crimineel geweld’. „Je vraagt je werkelijk af, wat bezielt deze mensen. De politie heeft zeer adequaat opgetreden, op alle plekken.”

Hij sprak zijn bewondering uit voor de betrokkenen. „Groot respect voor journalisten en de politie.” Zijn speciale aandacht ging uit naar journalisten, die op sommige plekken werden belaagd. „Van journalisten blijf je af.”

De rellen hebben volgens hem ’niks te maken met strijden voor de vrijheid’. „We nemen de maatregelen niet voor onze lol. Door het virus moeten we die rotmaatregelen nemen. Die strijd moeten we winnen, alleen zo krijgen we onze vrijheid terug. Zeker in Eindhoven en Amsterdam was het onacceptabel. We zijn het al aan het analyseren.”

De invoering van de avondklok afgelopen weekeinde is op enkele plekken in Nederland ontaard in geweld door relschoppers. Nadat zaterdagavond Urk het toneel was van onlusten, liepen zondagmiddag demonstraties in Amsterdam en Eindhoven volledig uit de hand. In de avonduren sloeg ook in Den Haag en Venlo de vlam in de pan.

De politie kreeg het zwaar te verduren in Eindhoven.

De politie kreeg het zwaar te verduren in Eindhoven.

Lik op stuk en schadeclaims tegen ’hooligans’

Justitieminister Ferd Grapperhaus zegt de schade te zullen verhalen op de „hooligans” die binnensteden vernielen en rellen tegen het coronabeleid. De politie zal hard en snel ingrijpen tegen mensen die worden aangehouden, zegt de bewindsman.

„Het is crimineel. Laat één ding duidelijk zijn: lik op stuk.” Er zijn al veel mensen aangehouden, benadrukt Grapperhaus. Die mensen kunnen flinke schadeclaims verwachten. „Ik zie jongens van 20 en 21 die aan het begin van hun werkzame leven zijn, maar die krijgen een schadeclaim voor het feit dat ze het nodig vonden een supermarkt te plunderen”, zegt de bewindsman. „Dat betekent dat je zomaar, zonder dat je verzekerd bent, ineens tienduizend euro aan schade moet gaan vergoeden.”

„Mensen die crimineel gedrag vertonen, worden strafrechtelijk vervolgd. Ik vind het een verzwarende omstandigheid als jij, als 99 procent van de mensen zo goed en zo kwaad als het kan en met de kiezen op elkaar meedoet, dat staat te saboteren met dit soort acties.”

Mensen die winkels plunderen of op de vuist gaan met de politie „worden echt, zo heeft u gisteren goed kunnen zien, flink in de kraag gepakt. Zij mogen zich flink schamen.”

Grapperhaus vindt het ook niet nodig om het leger in te zetten. „We hebben uitstekende politiemensen in de frontlinie.” Ook staat de marechaussee, net als in het weekeinde, weer klaar om de politie mee te helpen.

Tonnen schade in Eindhoven

Het herstellen van de schade aan het Centraal Station in Eindhoven gaat weken zo niet maanden duren. Relschoppers hebben er zondag voor tonnen aan schade aangericht, zei een woordvoerder van ProRail maandag. „En dat terwijl het station recent helemaal gerenoveerd is en pas een jaar geleden werd omgedoopt tot Centraal Station. Wat hier gebeurde is voor Nederlandse begrippen ongekend. Het is diep- en dieptriest.”

Relschoppers sloegen niet alleen al het glaswerk aan diggelen, ze vernielden ook een piano in de stationshal, staken een auto van ProRail in brand, plunderden de inpandige Jumbo en namen er de kassa mee. „Ze hebben de winkel aan gort geholpen”, aldus de woordvoerder van ProRail. „Echt schandalig.”

Deze week in de politieke podcast Afhameren met Wouter de Winther: ’Wat een klets van Jetten over avondklok’: