Nieuws/Binnenland
147449
Binnenland

Zelfs ernstige ziekte onvoldoende motivatie om te stoppen

Longpatiënt blijft hardnekkig doorroken

De verslaving van een roker is vaak sterker dan de wilskracht.

De verslaving van een roker is vaak sterker dan de wilskracht.

Amersfoort - Bijna een op de tien mensen met de chronische longziekte COPD in Nederland blijft roken. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Longfonds. Er leven ruim een miljoen mensen met een longziekte in Nederland.

De verslaving van een roker is vaak sterker dan de wilskracht.

De verslaving van een roker is vaak sterker dan de wilskracht.

In 2016 rookte 7 procent van de mensen met astma en maar liefst 9 procent van de COPD-patiënten. Weliswaar neemt het aantal rokers onder longpatiënten langzaam af, zo signaleert het onderzoeksinstituut NIVEL dat de situatie rond astma en longziekten in kaart bracht, maar het roken blijft een wezenlijk probleem.

Dat bevestigt ook de Drentse longarts Sander de Hosson van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Hij noemt deze cijfers van het Longfonds ’heftig’, maar herkent ze ook vanuit de praktijk. „Regelmatig zie ik patiënten met een ernstig longprobleem dat zich alleen maar verergert door het rookgedrag. Evenals de complicaties daardoor en de kansen op kanker. De meeste rokende longpatiënten willen wel met het roken stoppen, maar het lukt slechts met grote moeite of het lukt helemaal niet.”

Volgens NIVEL en Longfonds (voorheen Astmafonds) lijkt de groep longpatiënten die nog rookt moeilijk te motiveren om te stoppen, „al zouden adviezen op maat hier wel bij kunnen helpen.”

Longarts De Hosson beschouwt echter een longziekte in combinatie met roken als een verslavingsprobleem. „Eigenlijk zijn er in zo’n situatie feitelijk twee ziekten te behandelen: een longziekte en een verslavingsziekte. Maar, ook al blijft een longpatiënt doorroken, ik zal nooit een behandeling staken, maar altijd blijven helpen.”

Ook schort het aan lichamelijke activiteit bij een aanzienlijke groep COPD-patiënten. De meerderheid van de mensen met astma, COPD of een zeldzame longziekte is wekelijks meermalen lichamelijk actief. Een op de vijf mensen met COPD (21 procent) is dat niet.