Nieuws/Binnenland
147461
Binnenland

F-16’s onderschepten tien vliegtuigen

DEN HAAG - UPDATE 16.31 uur - Vier Nederlandse F-16’s hebben tijdens hun vier maanden durende inzet in Litouwen tien Russische vliegtuigen onderschept. De gevechtsvliegtuigen keerden dinsdagmiddag op hun basis in Volkel en Leeuwarden terug, meldde Defensie.

De F-16’s bewaakten sinds begin januari het luchtruim van Estland, Letland en Litouwen. Ze opereerden vanaf een luchtmachtbasis bij de stad Siauliai. Ongeveer tachtig militairen waren mee voor de missie.

De Baltische staten beschikken zelf niet over gevechtsvliegtuigen. Daarom bewaken andere NAVO-lidstaten bij toerbeurt het luchtruim van deze landen. De Nederlanders droegen deze taak dinsdag over aan de Polen.

De afgelopen jaren is de Russische luchtmacht veel assertiever gaan optreden. Haar vliegtuigen schenden veel vaker het luchtruim van NAVO-landen dan in het verleden.

Nederlandse F-16’s controleerden het Baltische luchtruim voor het eerst in 2005. Een jaar eerder waren de landen NAVO-lid geworden. De tweede keer was in 2014 na de bezetting van de Krim door de Russen. Toen waren de toestellen tijdelijk gestationeerd in Malbork in het noordoosten van Polen.

Sinds maart zijn er ook extra Nederlandse militairen in Litouwen. Het gaat om ongeveer 270 mannen en vrouwen. De NAVO heeft in totaal vier bataljons naar Estland, Letland, Litouwen en Polen gestuurd met het oog op de Russische dreiging.