Nieuws/Binnenland

Gezin met ’exotisch’ dwergkonijn geëmigreerd

Stampertje voor 660 euro tóch mee naar Bonaire

Eigen foto

Amsterdam - Dwergkonijn Stampertje, het huisdier van de familie Bockweg uit Lelystad, is uiteindelijk voor 660 euro mee geëmigreerd naar Bonaire. Dat heeft de eigenaar van het dier laten weten aan luchtvaartmaatschappij KLM.

Eigen foto

Het vervoeren van het konijntje had heel wat voeten in de aarde. Afgelopen zomer stond het dier op het punt te verhuizen naar het warme oord, maar KLM gooide roet in het eten. Bockweg moest meer betalen voor Stampertje dan voor de tickets van zijn kinderen. De reden: er moest hulp van een speciaal bedrijf worden ingeroepen voor het vervoeren van exoten. Want dat is Stampertje, volgens KLM.

Barbecue

Bockweg deed zijn verhaal - uit naam van dwergkonijn Stampertje - op Facebook. „Mijn vier baasjes mogen gezamenlijk twaalf honden en katten meenemen als ze zouden willen, maar dat ben ik niet. Volgens KLM ben ik een exoot.” Het bericht bracht heel wat te weeg, schrijft Bockweg nu. „Er waren mensen die me wilden adopteren en mensen die me op de barbecue wilden grillen.”

Het gezin Bockweg vertrok zelf begin augustus naar Bonaire, Stampertje volgde later. „Ik was de enige exoot aan boord van vluchtnummer KL 771. Stokstaartjes, ringstaart-maki’s, neushoorn-vogels en andere exotische dieren ben ik verder niet tegengekomen. Wel een paar niet-exotische honden.”

Waardeverklaring

Op het vliegveld van Bonaire bleek dat de reis van het konijntje nog meer ging kosten. „De douane wilde een waardeverklaring hebben. Mijn baasjes hebben me destijds gekocht op een boerderij ergens in Oosthuizen, boven Volendam, voor 30 euro. Een bonnetje hebben ze nooit gekregen, dus er werd een document opgesteld dat ik zo’n 30 euro waard was. Over dat bedrag en over de vervoerskosten moest vervolgens belasting betaald worden, alles bij elkaar zo’n 160 euro. Maar ja een goedkoop exotisch dwergkonijntje was ik toch al niet…”

Maar eind goed al goed: het konijn is inmiddels helemaal thuis op Bonaire. „Mijn baasje had een ren gemaakt, overdekt met palmbladeren. Daar kon ik overdag aan de tropische temperaturen wennen. Verder werd er een kitten uit het asiel gehaald, dus ik kreeg er een vriendje bij. Inmiddels woon ik al drie maanden op Bonaire en het bevalt uitstekend.”

Lees meer over