Nieuws/Binnenland
147472
Binnenland

’Geen hondenpoep ruimen met beperking’

ROTTERDAM - Mensen in een rolstoel, scootmobiel of met een rollator moeten vrijstelling kunnen krijgen voor het opruimen van hondenpoep. Dat bepleit de Partij voor de Dieren in Rotterdam.

Raadslid Jeroen van der Lee heeft ervoor schriftelijke vragen ingediend bij het stadsbestuur. Volgens Van der Lee hoeven Rotterdammers met een geleidehond of sociale hulphond niet de uitwerpselen van hun viervoeter op te ruimen.

Er staat een bepaling in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) waardoor zij ervan zijn ontheven. „Ik neem aan dat de ontheffing is ingegeven door de handicap van de bezitters, die kan worden aangetoond door de noodzaak voor het hebben van een dergelijke hond”, stelt Van der Lee.

Hij zou graag meer mensen gebruik laten maken van de ontheffing. „Er zijn ook hondenbezitters die lichamelijk beperkt zijn zonder dat ze de hond hebben om hen te ondersteunen in de dagelijkse gang van zaken. Deze bezitters kunnen bijvoorbeeld in een rolstoel of scootmobiel zitten of gebruik maken van een rollator. In al deze gevallen zullen deze hondenbezitters moeite hebben te voldoen aan de opruimplicht.”

Ze worden echter niet met naam genoemd, maar het stadsbestuur mag volgens Van der Lee zelf ontheffing verlenen. Hij wil dan ook weten van het college of het mogelijk is voor mensen in een rolstoel, scootmobiel of met een rollator om vrijstelling van poepscheppen aan te vragen bij de gemeente, en wat daarvoor nodig is.