Nieuws/Buitenland
1475549375
Buitenland

Schiphol: reizigers gaan dit voelen

Trump: vanaf vrijdag geen vluchten meer tussen Europa en VS

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump schort al het vliegverkeer van Europa naar de Verenigde Staten vanaf vrijdag middernacht (lokale tijd) op voor een periode van dertig dagen. Het inreisverbod voor Europeanen is een maatregel om de verdere verspreiding van het coronavirus in de VS tegen te gaan.

„Om te voorkomen dat nieuwe gevallen ons land binnenkomen, zal ik alle reizen van Europa naar de Verenigde Staten de komende dertig dagen opschorten. Dit is de meest agressieve en allesomvattende poging in de moderne geschiedenis om een buitenlands virus het hoofd te bieden”, zei de president tijdens een toespraak in het Oval Office. De maatregel gaat vrijdag in, maar geldt niet voor inwoners van het Verenigd Koninkrijk. Ook Amerikanen kunnen na een grondige controle wel hun land opnieuw binnen.

De president meldde eerst dat het verbod ook het vrachtverkeer tussen Europa en de VS zou treffen, maar nam dat later terug. „De beperking stopt mensen, niet goederen.”

Trump zei dat de Europese Unie niet dezelfde beschermende maatregelen heeft genomen als de VS en niet vroeg genoeg was gestopt met vluchten van China naar Europa. De VS heeft eind januari al een inreisverbod opgelegd voor buitenlandse reizigers die veertien dagen daarvoor in China waren. Eind februari zijn soortgelijke beperkingen opgelegd voor mensen die in Iran verbleven.

Wekelijks 200 vluchten

Wekelijks vertrekken vanaf Schiphol ruim tweehonderd vluchten naar de Verenigde Staten. Samen met luchtvaartmaatschappijen inventariseert Schiphol momenteel wat het afgekondigde inreisverbod betekent voor de vluchten naar Amerika.

Het inreisverbod begint in de nacht van vrijdag 13 maart op zaterdag 14 maart om 04.59 uur Nederlandse tijd. Het geldt voor iedereen die de afgelopen veertien dagen in een van de 26 Europese landen in het Schengengebied was, behalve voor Amerikaanse burgers.

Schiphol: reizigers gaan dit voelen

Het inreisverbod gaat grote impact hebben op Schiphol. Dat zei een woordvoerder van de luchthaven donderdag. "Er gaan veel vluchten van en naar de Verenigde Staten. Dus reizigers gaan dit voelen."

Schiphol gaat donderdag inventariseren welke gevolgen het besluit van de Amerikaanse president precies heeft. Hiervoor wordt ook overleg gevoerd met luchtvaartmaatschappijen die op de VS vliegen, zoals KLM. Ook Delta en Norwegian Air vliegen vanaf Schiphol op de Verenigde Staten, aldus de woordvoerder.

De resultaten van de inventarisatie worden in de loop van donderdag verwacht.

Het inreisverbod geldt vanaf vrijdag middernacht (lokale tijd).

EU

De Europese Unie beraadt zich donderdag op het inreisverbod dat president Trump heeft afgekondigd voor Europese landen. De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, zei dat geprobeerd worden "economische ontregeling" te voorkomen.

Trump heeft een inreisverbod afgekondigd voor mensen uit vrijwel de hele Europese Unie en vier niet-lidstaten. Ook mensen die in de afgelopen twee weken in de betrokken 26 landen zijn geweest, treft dit inreisverbod. Het Verenigd Koninkrijk en Ierland vallen niet onder het inreisverbod dat zaterdag ingaat voor een periode van 30 dagen. Ook Amerikaanse staatsburgers, mensen die permanent in de VS wonen en familieleden van Amerikanen kunnen naar de VS vliegen en worden toegelaten na een medische controle.

In Europa zijn er circa 17.000 mensen besmet met het coronavirus, van wie de meesten in Italië. In de VS zijn meer dan 1100 besmettingsgevallen vastgesteld.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop