Nieuws/Buitenland
1475649
Buitenland

Coalitie: minder dan 1000 moslimmilitanten over

Moskou: VS traint verslagen IS-terroristen

BAGDAD - Een hoge Russische generaal heeft de Verenigde Staten ervan beschuldigd in het geheim terroristen van IS te trainen op een militaire basis met als doel het destabiliseren van het Syrische regime.

Valeri Gerasimov, hoofd van de Russische generale staf, deed zijn beschuldigingen in een interview met het blad Komsolmolskaja Pravda. Volgens hem gaan de verslagen strijders van IS nu met hulp van de VS verder onder de naam van bijvoorbeeld het Nieuwe Syrische Leger of andere namen.

Minder dan duizend

Terreurgroep Islamitische Staat heeft in Syrië en Irak vermoedelijk nog minder dan duizend militanten over. De meeste overgebleven jihadisten van IS bevinden zich in woestijngebieden in West-Irak en Oost-Syrië, liet de internationale coalitie tegen IS weten. De coalitie schatte op 5 december nog dat IS beschikte over minder dan 3000 manschappen. De Iraakse regering verklaarde enkele dagen later dat de terreurgroep definitief is verslagen.

Amerikaanse basis

De Russen zouden de voormalige moslimmilitanten met drones en satellieten hebben gesignaleerd op een Amerikaanse basis nabij de Syrische stad Tanf, dat strategisch ligt op een knooppunt van snelwegen tussen Syrië en Irak. Moskou wil dat de Amerikanen de basis ontmantelen omdat die ’illegaal’ is en nu fungeert als een ’zwart gat’ van waaruit militanten ongehinderd opereren.

De Russen hebben vaker de Amerikanen ervan beschuldigd de voormalige Syrische basis te gebruiken voor illegale acties. Volgens Washington wordt de basis gebruikt voor het trainen van lokale groepen in de strijd juist tegen Islamitische Staat. Moskou beweert dat de Amerikanen meer van dit soort geheime bases runnen maar dat de Russische luchtmachteenheden en zeestrijdkrachten in Syrië voldoende zijn toegerust om deze ’bronnen van instabiliteit’ uit te schakelen wanneer nodig.

Vrijgeleide

Geruchten dat de Amerikanen samenwerken met IS doen al de ronde sinds de herverovering van Raqqa, in oktober dit jaar. Toen kregen een aantal IS-terroristen en hun familieleden een vrijgeleide van de Amerikanen om uit Raqqa te vertrekken. Dat zouden niet enkele honderden, maar enkele duizenden terroristen zijn geweest.

Lees daarover deze spraakmakende reportage: ’VS lieten IS-strijders bewust ontsnappen’