Nieuws/Binnenland
1476407554
Binnenland

Oproepen op sociale media de straat op te gaan

Politie schaalt op: ’Het wordt een lange nacht’

Leegte op het Museumplein op de avond dat de rechter in een kort geding besloot dat de avondklok van tafel moet.

Leegte op het Museumplein op de avond dat de rechter in een kort geding besloot dat de avondklok van tafel moet.

DEN HAAG - De politie heeft dinsdagavond in verschillende steden extra agenten ingezet vanwege de vele oproepen op sociale media om de straat op te gaan voor bijvoorbeeld een feestje. „We houden overal rekening mee. Van hopelijk een toch rustige avond tot spontane demonstraties”, zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB). „Het zwabberde heen en weer. Geen avondklok, wel een avondklok. En de politiemensen mogen het uitleggen.”

Leegte op het Museumplein op de avond dat de rechter in een kort geding besloot dat de avondklok van tafel moet.

Leegte op het Museumplein op de avond dat de rechter in een kort geding besloot dat de avondklok van tafel moet.

Dinsdagavond omstreeks 21.30 uur is het volgens de politie rustig. Vanwege de onduidelijkheid over de avondklok en de vele ’activiteiten’ op sociale media besloot de politie om dinsdagavond „wat meer blauw op straat” in te zetten zodat er als dat nodig zou zijn, opgeschaald zou kunnen worden. „Maar dat is niet nodig. Het beeld is nu dat het rustig is”, aldus de woordvoerster van de korpsleiding.

In Den Haag was het bij het Binnenhof na 20.00 uur vooral druk met politie. Bij de ingang staan meer politiebusjes dan anders op dinsdagavond. Veel andere aanwezigen zijn er niet.

’Vrijheid!’

Op het Museumplein in Amsterdam was het vooral druk met politie. Agenten in busjes, op de motor en met de fiets waren duidelijk zichtbaar. Behalve een groepje jongens met harde muziek dat leek een feestje te willen bouwen, lieten ook vijf vrouwen zich op het plein zien. Ze riepen „Vrijheid, vrijheid”, en maakten zich uit de voeten toen de politie naar hen toe kwam. Eerder deden de jongeren hetzelfde.

Op Twitter gaf politiebond ACP eerder op de avond al aan dat er veel wordt gevraagd van de politiemensen. „Wat de uitkomst ook zal zijn, deze situatie maakt dat veel politiemensen een hele lange dienst zullen hebben en veel extra politiemensen in dienst geroepen zijn.” Struijs verwacht dat de „discussies niet van de lucht zullen zijn.” „Handhaven is gebaat bij duidelijkheid. Wij voeren uit en zijn nu het eerste aanspreekpunt van mensen.”

Coulance

De Nederlandse BOA Bond zegt dat boa’s iets terughoudender zullen omgaan met mensen die dinsdagavond na het ingaan van de avondklok nog op straat zijn. „We spreken mensen uiteraard aan op de avondklok, maar je kan niet verwachten dat iedereen het nieuws van uur tot uur volgt”, vertelt de voorzitter van de Nederlandse Boa Bond Ruud Kuin. Volgens Kuin hielden de boa’s al rekening met een scenario waarbij de beslissing over de avondklok vlak voor 21.00 uur zou vallen, het tijdstip waarop de avondklok van kracht is.

De Nederlandse BOA Bond is blij dat er een besluit is gevallen. „Vanuit het oogpunt van handhaving zou het echt beroerd zijn geweest als de avondklok eerst zou zijn opgeheven en daarna weer zou zijn ingevoerd”, aldus Kuin.

Hij verwacht dat mensen de komende dagen vaker de discussie aangaan met handhavers. „Dat is niet fijn. De uitspraak van vanmorgen leidde al tot discussies op straat met de handhaving, de besluiten van het kabinet worden niet zomaar meer als werkelijkheid aangenomen.”

Hoger beroep

De rechtbank oordeelde eerder dinsdag dat de avondklok moet worden opgeheven. De Staat tekende beroep aan en het gerechtshof in Den Haag schortte dinsdagavond vlak voor negenen dat vonnis van de rechter in kort geding voorlopig op, tot woede van het team van Viruswaarheid. Vrijdag gaat de zitting verder.