Nieuws/Buitenland
1477377314
Buitenland

Amerikaanse overheidsdienst:

’Machtsoverdracht aan regering-Biden kan beginnen’

Biden en Trump

Biden en Trump

WASHINGTON - Amerikaanse overheidsinstanties hebben groen licht gegeven voor de machtsoverdracht in de Verenigde Staten van de regering-Trump naar een nieuwe regering van Joe Biden. Trump steunt dat proces, maar geeft zich nog niet gewonnen.

Biden en Trump

Biden en Trump

Het gaat om voorbereidend werk achter de schermen. Daar begint de General Services Administration (GSA) vanaf nu mee, laat directeur Emily Murphy weten. Het is voor het eerst dat de federale overheidsdienst deze stap zet.

Bidens overgangsteam zegt dat het snel ontmoetingen inplant tussen de aankomende president en federale overheidsfunctionarissen over de corona-epidemie en de nationale veiligheid. Het team noemt het besluit van de GSA een cruciale gebeurtenis.

„Ik neem deze rol serieus en, vanwege recente ontwikkelingen rondom rechtszaken en de certificering van de verkiezingsuitslagen, stuur u vandaag deze brief om deze middelen en diensten aan u beschikbaar te stellen”, schrijft GSA-hoofd Murphy aan Biden. Eerder stelde de door Trump aangestelde ambtenaar dat zij eerst ’verzekerd’ wilde zijn van Bidens verkiezingszege voordat ze groen licht zou geven voor de machtsoverdracht.

Sinds het moment dat Biden de verkiezingswinst kreeg toebedeeld door Amerikaanse media heeft hij een soort ’schaduwregering’ geformeerd. Razendsnel werd bijvoorbeeld een corona-taskforce opgetuigd. Ook is inmiddels bekend dat John Kerry de sterke man voor het klimaatvraagstuk moet worden. De functionarissen zijn nog niet ingezworen en regeren nog niet, maar kondigen hun beleid wel al aan.

Trump

President Donald Trump schaart zich achter het besluit van Murphy. Zij en haar team moeten volgens Trump „doen wat er gedaan moet worden.” De president schrijft tevens op Twitter dat hij zijn eigen team dezelfde instructie heeft gegeven. Wel benadrukt Trump in zijn bericht dat hij zal doorgaan zijn verkiezingsnederlaag juridisch aan te vechten.

Hoewel door veel analisten de stap van Trump werd gezien als knieval, ziet hij dat zelf duidelijk anders. Uren na zijn eerste tweet reageerde de president opnieuw. Het toestaan van voorbereidend werk ’tussen GSA en de Democraten’ heeft niets te maken met opgave in de ’meest corrupte verkiezingen in de geschiedenis’, benadrukt hij.

Trump voert dus nog een flink aantal rechtszaken. Maar dat de GSA gewoon zijn werk kan doen, lijkt erop te duiden dat hij niet op alle mogelijke vlakken een nieuwe regering probeert te frustreren. Voorafgaand aan de verkiezingen weigerde Trump meerdere malen te garanderen dat hij bij verlies aan een vreedzame machtsoverdracht zou meewerken. Afgelopen weken werd daarover ook in regeringskringen twijfel over gezaaid, bijvoorbeeld door minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, die grappend leek te zinspelen op een tweede termijn voor Trump.

Het groen licht van de GSA voor de machtsoverdracht is van groot praktisch belang voor Biden. Die dienst moet het team van de verkiezingswinnaar toegang geven tot zaken als kantoorruimte, apparatuur en geld om salarissen te kunnen betalen. Daar zijn miljoenen dollars mee gemoeid.

Corona

Biden klaagde eerder dat het uitblijven van een machtsoverdracht de corona-aanpak van zijn toekomstige regering in gevaar bracht. „Er kunnen meer mensen sterven als we niet coördineren”, zei Biden over kwesties als het zo snel mogelijk verspreiden van Covid-19-vaccins onder Amerikanen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd