Nieuws/Binnenland
1477942158
Binnenland

Mahsa Amini zou haar hijab niet ’correct’ hebben gedragen

Demonstratie tegen Iran in Den Haag na dood jonge vrouw

DEN HAAG - Voor het nieuwe Tweede Kamergebouw in Den Haag demonstreren vrijdag mensen uit protest tegen de dood van de 22-jarige Mahsa Amini in Iran. Zij stierf vorige week nadat ze door de religieuze politie was opgepakt voor het overtreden van de islamitische kledingvoorschriften. De demonstratie is georganiseerd vanuit de Iraans-Nederlandse gemeenschap.

Er staat een grote groep mensen van ruim honderd mensen bestaand uit mannen, vrouwen en ook enkele kinderen, met Iraanse vlaggen en spandoeken. Mensen scanderen „weg, weg, moordenaar”, „Weg met dictatuur, we willen geen totalitair regime in Iran, mijn lichaam mijn beslissing, vrouw, leven, vrijheid” en op spandoeken staan teksten als „de laatste 48 uur is in Iran geen internet geweest.”

De Iraanse politie ontkent geweld te hebben gebruikt tegen Amini. Amini kwam om nadat ze was opgepakt door de religieuze politie omdat ze niet voldeed aan de islamitische kledingvoorschriften. Volgens de demonstranten heeft Amini een fatale klap op haar hoofd gekregen van de politie en overleed ze op het bureau. De politie ontkent en zegt dat ze een natuurlijke dood stierf.

Sinds haar dood demonstreren duizenden mensen in tal van Iraanse steden tegen de repressieve koers van het regime. In veel steden hebben vrouwen hun haar afgeknipt als protest tegen de dood van Amini. Ook bij het protest in Den Haag knipten enkelen hun haar af.

Shirin Ghahramani stelt vrijdag namens de Iraans-Nederlandse gemeenschap steun en solidariteit te missen van Nederland. „Mensen zijn zo klaar met Iraanse regering. Vrouwen zijn doelwit van dictatuur in Teheran. Niet mogen fietsen bijvoorbeeld, een van de normaalste zaken van de wereld, dat is daar een issue. Mensen zijn er klaar mee, ze willen niet meer onderdrukt worden. De Iraanse republiek pakt protesten hard aan, maar mensen zijn niet bang en gaan gewoon door.”

Vanaf dit weekend ook protesten in Rotterdam en bij Iraanse ambassade

En zaterdag is in Rotterdam een demonstratie gepland, vanaf 15.00 uur op het stationsplein van Rotterdam Centraal. In Rotterdam zullen Koerden uit Iran en Iraanse mensen die in Nederland wonen protesteren. „Wij steunen de protesten die sindsdien overal in Iran worden gehouden en veroordelen het geweld van het regime, waarbij al meerdere doden en gewonden zijn gevallen”, zo staat in een statement.

De Vereniging Iraanse Academici gaat vanaf komende zondag demonstreren bij de Iraanse ambassade in Den Haag naar aanleiding van de dood van de 22-jarige Mahsa Amini in Iran. De vereniging wil het protest bij de ambassade elke dag herhalen tot en met donderdag 29 september.

Met de actie wil de vereniging zich „solidair tonen” met demonstranten in Iran zelf, waar sinds vorige week vrijdag protesten zijn tegen politiegeweld tegen vrouwen. Daarnaast roepen ze middels de actie „de jeugd en jonge mensen op zich te mobiliseren tegen het regime van Iran”, aldus Sultany Taied van de vereniging.