Nieuws/Binnenland
1478198923
Binnenland

Elf passagiers Westerdam mogen niet naar Nederland

Er is toch een passagier van cruiseschip Westerdam besmet geraakt met het coronavirus. Het gaat om een 83-jarige Amerikaanse vrouw die in Maleisië is getest op het virus. Het nieuws is reden om elf reizigers die mogelijk met de vrouw in contact zijn geweest niet toe te staan om naar Nederland te komen, zegt het RIVM.

Onder de elf mensen zijn mogelijk een of twee Nederlanders. Een woordvoerder van het RIVM kon daar geen definitief uitsluitsel over geven. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat zaterdagavond weten dat voor zover bekend twee Nederlandse reizigers in Maleisië de toegang tot een vlucht van KLM naar Nederland is geweigerd. Het is volgens het ministerie aan Maleisië om te beslissen wat er gebeurt met alle gestrande Nederlanders.

„De Amerikaanse vrouw kreeg ziekteverschijnselen toen ze in Maleisië was. Het virus is zover nu duidelijk is pas besmettelijk vanaf dat stadium, dus is er geen reden om aan te nemen dat deze mensen ook zijn besmet. Maar uitsluiten kan ik het ook niet.”

GGD controleert alle Nederlandse cruisegangers

Het schip, met aan boord 91 Nederlanders, kwam donderdag aan in Sihanoukville in Cambodja, nadat de Westerdam door vijf andere landen was weggestuurd vanwege angst voor het nieuwe coronavirus. Daar mochten ze voor het eerst weer van boord. Alle Nederlanders die op het schip zaten worden bij terugkomst uit voorzorg gecontroleerd door de GGD, zo maakte het RIVM bekend.

De eersten landden zaterdag al op Schiphol. Zij zijn zeker niet in contact geweest met de besmette Amerikaanse en mochten daarom wel met het vliegtuig mee.

Het nieuwe coronavirus brak eind vorig jaar uit in de Chinese provincie Hubei. Inmiddels zijn in China zeker 1300 mensen aan het virus gestorven en raakten meer dan 60.000 personen besmet.

De Nederlanders die de afgelopen weken vanuit het Chinese Wuhan werden gerepatrieerd, moeten twee weken thuis in quarantaine doorbrengen. Dat is bij de Nederlanders uit Cambodja niet het geval.

OPROEP: Bent u een van de gedupeerde Nederlanders? Dan komen we graag met u in contact. Stuur ons een mail met uw telefoonnummer, via [email protected] App naar onze Whatsapp tiplijn. Of zet ons nummer in uw telefoon: +31 613650952