Nieuws/Buitenland
1478464
Buitenland

Moore wil onderzoek naar verkiezingsfraude

Roy Moore

Roy Moore

MONTGOMERY - De Republikeinse politicus Roy Moore legt zich niet neer bij zijn verkiezingsnederlaag. Hij stapte in Montgomery naar de rechter om te voorkomen dat zijn Democratische rivaal Doug Jones donderdag officieel tot winnaar wordt uitgeroepen van de Senaatsverkiezing in Alabama, berichtte de lokale zender WHNT-TV.

Roy Moore

Roy Moore

De zender citeert uit een verklaring van de Moore-campagne, die vraagt om een grondig onderzoek naar mogelijke verkiezingsfraude. Drie experts stelden volgens het team van de Republikein vast dat waarschijnlijk is gesjoemeld. Dat kan volgens Moore van invloed zijn geweest op de uitkomst van de stembusgang, waarbij Jones zo'n 21.000 meer kreeg dan de Republikein.

De uitkomst van de verkiezing kan grote gevolgen hebben voor de landelijke politiek. De Republikeinen hebben in de Senaat in Washington slechts een nipte meerderheid. Alabama gold als Republikeins bolwerk, maar Moore raakte in opspraak door beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat zou zich jaren geleden hebben voorgedaan.