Nieuws/Binnenland
1478722988
Binnenland

Hotels mogen geen alcohol meer schenken na 20.00 uur

Den Haag - Hotels mogen vanaf acht uur ’s avonds geen alcohol meer schenken in hun bars en restaurants. Ook mag de drank dan niet meer worden geleverd via roomservice. Deze aanscherping van de coronamaatregelen gaat meteen vrijdagavond in, meldt een woordvoerder namens het kabinet. Het kabinet trekt daarmee één lijn met het verbod op de verkoop van alcoholische dranken in winkels tussen 20.00 en 07.00 uur.

De horeca is sinds vorige week voor minstens vier weken gesloten en voor winkels is de verkoop van alcohol na acht uur ’s avonds niet meer toegestaan. De enige plek buitenshuis waarvoor een uitzondering gold, waren de hotels. Zij mogen hun restaurant en bar openhouden, omdat het voor hotelgasten niet mogelijk is zelf in de kamer voor eten of drinken te zorgen, zo redeneert het kabinet.

De hotels mochten ook na acht uur ’s avonds alcohol schenken aan hun gasten. Daar komt nu dus voorlopig een einde aan. Aanleiding is de verwarring die er in sommige gevallen ontstond. Ook maakten mensen er soms misbruik van, wat leidde tot overlast, aldus een woordvoerder van het nationaal kernteam crisiscommunicatie Covid-19. Vooral de advertentiecampagne van Fletcher hotels zorgde voor irritatie. De hotelketen wierf actief klanten met de belofte de klok rond alcohol te schenken.

Boos

Koninklijke Horeca Nederland is boos. „Je reinste symboolpolitiek”, vindt directeur Dirk Beljaarts. „Welk probleem lossen we hiermee op?” Ja, er waren ’incidenten’ met feestende jongeren in hotelkamers en -bars. „Maar die incidenten zijn op één hand te tellen. En daarom moeten 2500 hotels in heel Nederland worden gestraft? Hotels hebben nu een lage bezettingsgraad en veel vierkante meters, dus het zijn de veiligste plekken die er zijn.”

Beljaarts stelt dat het best mogelijk is om met slimmere maatregelen toch bezoekers toe te laten in bijvoorbeeld eetgelegenheden. „Dat kan zonder gevaar voor de volksgezondheid, en dan houdende we de economie ook nog een beetje draaiende.”

Het huidige kabinetsbeleid werkt in de ogen van de branche alleen maar averechts. Hierdoor zou de alcoholconsumptie zich naar de straat of privésfeer verplaatsen, wat volgens KHN een grotere besmettingshaard is. Cafés, restaurants en hotels denken met strenge protocollen juist een veilig alternatief te kunnen bieden voor huisfeestjes en illegale bijeenkomsten.