Nieuws/Buitenland
1479379593
Buitenland

Oostenrijk grijpt in na uitbraak Zuid-Afrikaanse variant in Tirol

WENEN - Een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse coronavariant in Tirol zorgt in Oostenrijk voor onrust. De regering heeft een reiswaarschuwing afgegeven voor het onder wintersporters populaire gebied. Vakantiegangers die daar de afgelopen twee weken zijn geweest, krijgen het verzoek zich te laten testen.

De autoriteiten roepen mensen op de deelstaat zoveel mogelijk te mijden. "Al het mogelijke moet worden gedaan om te voorkomen dat deze mutaties zich verder kunnen verspreiden", zei bondskanselier Sebastian Kurz. Ook worden mensen opgeroepen om zich te laten testen voordat ze vanuit Tirol naar andere delen van het land reizen.

Experts zeggen dat in het gebied bijna driehonderd gevallen van de Zuid-Afrikaanse coronavariant zijn vastgesteld. Die mutatie wordt gezien als besmettelijker en is mogelijk ook beter bestand tegen sommige vaccins. Zuid-Afrika maakte zondag bekend dat het voorlopig niet vaccineert met het coronavaccin van AstraZeneca omdat het minder effectief zou zijn tegen de nieuwe variant.

Een prominente viroloog had vorige week voorgesteld Tirol een maand op slot te doen. Dorothee von Laer stelde dat de regionale autoriteiten niet snel genoeg optraden. Ze waarschuwde voor een "tweede Ischgl", een verwijzing naar het skioord waar vorig jaar duizenden toeristen besmet geraakt zouden zijn met het coronavirus.