Nieuws/Binnenland
147962
Binnenland

’Jagers en provincie botsen over hertenjacht’

ARNHEM - Jagers in Gelderland botsen met de provincie over de grootschalige jacht op herten. Ze morren over het aantal dieren dat gedood moet worden en de middelen die ze daarbij moeten inzetten, blijkt uit onderzoek van het programma Brandpunt.

Uit een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) bij de provincie bleek dat het aantal edelherten dat moet worden afgeschoten fors is toegenomen. Tot het jaar 2000 moesten jaarlijks tussen de vierhonderd en zeshonderd herten worden gedood. „Daarna neemt het afschot fors toe en is het verdriedubbeld tot 1889 in dit jaar”, meldt het programma.

Het zint de jagers niet dat ze zich moeten bedienen van werkwijzen waar ze niet achter staan. „Lichtbakken, vroeger deden stropers dat. Wij doen dat nu, in opdracht van de provincie. Ze zeggen, hier heb je de middelen, ga je gang”, zegt de secretaris. Jagers zouden onder meer moeten jagen op drachtige dieren en op moeders bij kalfjes schieten.

De jagers zouden onder druk worden gezet om hun targets te halen. Zij zitten in hun maag met de situatie en willen dat het faunabeleid wordt aangepast. „Zo ga je niet met beesten om, je hebt ook een zorgplicht. Je gaat niet zomaar beesten overhoopschieten”, reageert de secretaris van de wildbeheereenheid Noord West Veluwe tegenover Brandpunt.

De hertenpopulatie op de Veluwe is volgens Brandpunt mogelijk toegenomen als gevolg van een experiment. Daarbij werd de jacht vijftien jaar geleden stilgelegd in sommige gebieden. Ook zijn hekken weggehaald en ecoducten aangelegd. Inmiddels lijkt de hertenpopulatie ’problematisch’ te worden.

Natuurmonumenten beheert een gebied in het zuidelijk deel van de Veluwe waar herten niet worden gedood. „In dit gebied zien we een toename van damherten, maar geen significante toename of uittrek van edelherten”, reageert de organisatie, die benadrukt dat het ’experiment’ niet bijdraagt aan de problemen met edelherten in het noorden van de Veluwe.

De natuurbeschermingsorganisatie schaart zich achter jagers die geen drachtige herten of hindes met kalfjes willen doodschieten.