Nieuws/Binnenland

Wethouder: hoogbouw kan niet overal in A’dam

Wethouder Eric van der Burg.

Wethouder Eric van der Burg.

RICHARD MOUW

AMSTERDAM - De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (ruimtelijke ordening) erkent dat meer hoogbouw een van de oplossingen kan zijn om te voldoen aan de benodigde woningen in de stad. Volgens hem wordt daar op sommige plekken al voor gekozen, maar kan het niet overal. Hij reageert hiermee op een pleidooi hiervoor van Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, in een interview met De Telegraaf.

Wethouder Eric van der Burg.

Wethouder Eric van der Burg.

RICHARD MOUW

Verhagen wil de rem op hoogbouw in Amsterdam loslaten. „Moet je die rem handhaven? Dat is de vraag als je betaalbare woningen in het middensegment wilt.” Verhagen zegt verder dat de krapte op de woningmarkt vooral een planningsprobleem is. „Het aantal vergunningen dat afgegeven wordt, is 65.000. Tenminste dat is de verwachting. De vraag dit jaar is 80.000. De plancapaciteit moet absoluut worden uitgebreid. Dat roep ik al jaren.”

„Hoogbouw kan een bijdrage leveren om de grote hoeveelheid woningen te bouwen die in Amsterdam nodig zijn”, aldus Van der Burg. „Elk jaar komen er zo’n elfduizend mensen bij die in Amsterdam willen wonen. Zo kiezen we voor hoogbouw in de Sluisbuurt, maar ook in Haven-Stad gaan we meer de hoogte in. Op andere plekken kan het niet, willen we het niet vanwege het beschermde stadsgezicht van het centrum en/of om een diversiteit aan woonmilieus te houden.”

Lees meer over