Nieuws/Binnenland
1479657675
Binnenland

Ook jongeren vanaf 12 jaar kunnen Moderna-vaccin krijgen

DEN HAAG - Jongeren van 12 tot en met 17 jaar kunnen behalve het vaccin van Pfizer nu ook het Moderna-vaccin krijgen. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge heeft vrijdag besloten dit vaccin toe te staan nu de Gezondheidsraad hierover een positief advies heeft uitgebracht. Volgens de raad is het gebruik van dit vaccin bij jongeren werkzaam en veilig.

Beide vaccins zijn gebaseerd op de zogenoemde mRNA-techniek. In de inenting zit een stukje genetische code, die het lichaam ertoe aanzet bepaalde eiwitten aan te maken die lijken op een eiwit van het coronavirus. Op die manier kan het afweersysteem leren het virus te bestrijden.

De Gezondheidsraad herhaalt in het advies dat vaccinatie van jongeren „aanvaardbaar, zinvol en verantwoord” is. „Het kan adolescenten directe en indirecte gezondheidswinst opleveren en tegelijk bijdragen aan het afremmen van de epidemie.”

Eind juni werd het BioNTech/Pfizer-vaccin als eerste toegelaten voor gezonde jongeren. De eerste prikken werden begin juli gezet.

De Europese Commissie keurde het gebruik van het Moderna-vaccin bij jongeren vorige week al goed, na een positieve beoordeling door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Dat ging juist vrijdag ook akkoord met een opschaling van het productieproces van de werkzame stof van Moderna in de Verenigde Staten. Dit zal "naar verwachting een aanzienlijke impact hebben op de levering van Spikevax, het door Moderna ontwikkelde COVID-19-vaccin, aan de Europese Unie", aldus EMA. Naar schatting zullen het derde kwartaal van 2021 zo 'n 40 miljoen doses vaccin voor de Europese markt worden geleverd vanuit Amerika. Ook in Zwitserland zijn twee Moderna-fabrieken .