Nieuws/Binnenland
1479696
Binnenland

Interactieve kaart

Hoeveel ellende was er afgelopen jaarwisseling in jouw gemeente?

Vernieling, brandstichting, mishandeling en problemen door vuurwerk... Hoe vaak was het in jouw gemeente raak, afgelopen jaarwisseling? Bekijk het in deze interactieve grafiek van LocalFocus.

Afgelopen oud en nieuw registreerde de politie 10.000 incidenten in heel Nederland. De meeste ellende vond plaats in Rivierenland (gemeente Gelderland), enkele plaatsen in Zeeland en een aantal regio’s in het noorden van Groningen.

Zo werden er in Vlissingen auto’s in brand gestoken, ramen en woningen vernield, vuurwerk door de brievenbussen gegooid en brandweer en politie werden met vuurwerk en stenen bekogeld. Het ging om 23 incidenten per 10.000 inwoners.

Ook in Zaltbommel en Tiel (allebei in Gelderland) was het relatief vaak raak met respectievelijk 16 en 15 incidenten per 10.000 inwoners.

Bekijk hier een grote kaart met de gegevens per regio.

Interactief: Je kunt je gemeente zelf intypen in de zoekbalk (linksboven) en met het schuifje (rechtsboven) kun je het jaar selecteren waarvan je de gegevens wilt bekijken.

Grootste probleem: vuurwerk

Vuurwerk vormt steevast het grootste probleem tijdens oudejaarsnacht. Vorig jaar noteerde de politie 3.525 aan vuurwerk gerelateerde incidenten, gevolgd door vernieling (ruim 2 duizend) en mishandeling (zo’n 1,5 duizend). Dat tekent LocalFocus op.

Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie noemde de jaarwisseling onlangs een ’risicowedstrijd’. „Het is wel het feest van oliebollen, maar wij bereiden ons voor op een grote nationale risicowedstrijd. Want in het donker komt er iets in de mensen los.”