Nieuws/Binnenland
14804896
Binnenland

Gemeente vindt hek onnodig

Extra buurtcoach voor wijk naast Fivoorkliniek

Den Dolder - Er komt geen hekwerk om de wijk Duivenhorst in Den Dolder af te sluiten voor psychiatrische patiënten. Dat blijkt uit een brief van de gemeente aan bewoners van de wijk. De wijk grenst aan de Fivoorkliniek waar ook Michael P., de moordenaar van Anne Faber, onder behandeling stond.

De komst van het hek met een speciale code voor wijkbewoners zorgde al vanaf dag een voor verdeeldheid. Waar sommige inwoners van het Utrechtse dorp de poort een uitstekend beveiligingsmiddel vonden, werd het door anderen afgedaan als discriminatie.

De gemeente Zeist, waar Den Dolder onder valt, laat nu weten niet langer de noodzaak van een hek te zien omdat het aantal overlastmeldingen vanuit Den Dolder en het aantal incidenten gerelateerd aan de instellingen, sinds deze zomer duidelijk is gedaald, zo is te lezen in de brief: „Deze dalende lijn zal worden versterkt door de inzet van een extra buurtcoach door Fivoor en Altrecht per 1 december jl., gericht op specifieke locaties en momenten. Zichtbaar en aanspreekbaar met als doel om overlast te voorkomen.”

Gevoel van veiligheid

Ook de Inspectie Justitie en Veiligheid bevestigt, volgens de gemeente, dat Fivoor op de goede weg is en dat de borging van de maatregelen die Fivoor neemt, goed is. Zeist laat weten dat het werk niet klaar is en dat het de meldingen en incidenten in Den Dolder blijft monitoren. „We realiseren ons dat ook ’dagelijks ongerief’ negatieve invloed heeft op de leefbaarheid, wat het gevoel van veiligheid weer kan beïnvloeden. Iedere melding doet er nog steeds toe”, aldus burgemeester en wethouders in de brief.

Ander pad

De gemeente Zeist laat weten nog geen reacties te hebben ontvangen op het intrekken van het verzoek voor de vergunning van het hek. De Belangenvereniging Den Dolder (BDD) heeft gemengde gevoelens over het gemeentebesluit. Rob Zee: ,,Ik ben er ambivalent over. We hebben er ooit bij de gemeente voor gepleit om die route door het buurtje af te sluiten in de veronderstelling – en met de vraag aan Fivoor – om de patiënten langs het nieuw gemaakte pad te laten lopen. Fivoor weigerde dat aan de patiënten voor te leggen. Dus dachten we: als dat hek er is, instrueren ze hun patiënten de andere route te nemen. Het is een gemiste kans van Fivoor dat ze hun patiënten niet duidelijk vertellen dat er een ander pad is.”