Nieuws/Binnenland
148185779
Binnenland

KNMI breidt code geel uit met vier provincies

Het KNMI heeft zondagmiddag voor de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Overijssel code geel afgekondigd. In de zuidelijke provincies Limburg en Noord-Brabant was code geel al eerder van kracht.

In het zuiden, midden en oosten van het land trekken de komende uren enkele onweersbuien over, waarschuwt het KNMI. De onweersbuien kunnen gepaard gaan met windstoten en lokaal hagel. Er kan in korte tijd veel neerslag vallen. Automobilisten en evenementen kunnen hinder ondervinden. De buien trekken langzaam naar het noorden.

In België geldt ook code geel. Werchter Parklife heeft het concert van Ronnie Flex & The Fam en Lil Kleine, dat gepland stond voor zondagmiddag, uitgesteld vanwege zware neerslag en onweersbuien.

Geen onweer

Alleen in het noordwesten van het land blijft onweer waarschijnlijk uit. Elders kan het best gaan stormen. In de middag is er vrij veel bewolking met lokaal wat zon. „Vanuit het zuiden trekken buien over het land en daarbij is kans op onweer. In het noordwesten en in de westelijke Randstad is de kans op onweer klein”, meldt het weerstation.

Er staat weinig wind en de buien verplaatsen zich langzaam. Hierdoor kan een stevigere bui veel regen in korte tijd veroorzaken. De temperatuur stijgt naar 20 tot 22 graden. ’s Avonds komen er in het noorden en oosten nog enkele regen- en onweersbuien voor. In de rest van het land is het overwegend droog en later neemt ook in het noorden de kans op onweer af.

’s Nachts blijft het op de meeste plaatsen droog en zakt de temperatuur naar 13 tot 15 graden. In België was al sprake van onweer en veel regen de afgelopen dag. Op sommige plaatsen in Waals-Brabant zijn kelders ondergelopen en beken uit hun oevers getreden.

Ook maandag blijft het bewolkt en breekt alleen zo nu en dan de zon door. Op de meeste plaatsen is het een groot deel van de tijd droog, er ontstaan verspreid over het land maar een paar lichte buien. Er staat een matige zuidwestenwind en het wordt op veel plaatsen 20 of 21 graden.

Dinsdag wordt een onstuimige dag. Er komen enkele buien voor, maar later breekt de zon vaker door en het wordt 20-23 graden. De dagen daarna is er een mix van wolkenvelden, zonnige perioden en soms een bui.